O každou londýnskou nemovitost se pere 14 lidí. Hrozí další realitní bublina?

Panorama londýnské čtvrti City i s "Okurkou"

Panorama londýnské čtvrti City i s "Okurkou" Zdroj: Wjfox2005 - Wikimedia Commons

Realitní kancelář Barnard Marcus zveřejnila další data dokládající extrémní růst cen londýnských realit a nebezpečí další bubliny na trhu nemovitostí. Podle kanceláře se o každou londýnskou nemovitost, která se objeví na trhu, pere v průměru 14 kupců.

Agentura také dodává, že se průměrná cena londýnské nemovitosti přehoupla přes psychologickou hranici 400 tisíc liber (více než 12,5 milionu korun), britský průměr přitom činí 209 tisíc liber.

Za poslední dva roky vzrostly realizované průměrné prodejní ceny nemovitostí ve Velké Británii o 13,4 procenta. Průměrné ceny realit v Londýně za stejné období poskočily o více než 60 tisíc liber, tedy o 16,4 procenta.

Nemovitosti ve výstavních čtvrtích jako Chelsea, Belgravia, Knightsbridge či Kensigton se navíc chovají jako uchovatel hodnoty a během krize neztratily na ceně, což přilákalo řadu majetných zahraničních investorů z méně stabilních ekonomik.

Jedna realitní agentura dokonce uvedla, že nabídkové ceny nemovitostí, tedy ceny, které za své nemovitosti požadují prodávající, v září meziměsíčně vzrostly o nevídaných deset procent. V říjnu ale tento údaj zaznamenal meziměsíční pokles.