O stěhování UNICEF rozhodne i délka doby rekonstrukce Veletržního paláce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Boegh CC BY-SA 2.0 Flickr

Rozhodnutí o tom, zda Dětský fond OSN UNICEF přestěhuje svou celosvětovou centrálu do Prahy, nebo jiného ze čtyř uchazečských měst, padne nejdříve v lednu. Původně měl UNICEF o svém novém sídle rozhodnout na počátku prosince, fond si ale nyní vyžádal od uchazečů upřesnění nabídek, které mají do newyorské centrály zaslat do konce roku.

„V našem případě požádali o zprávu, v jakém časovém rozmezí by reálně mohla být dokončena rekonstrukce Veletržního paláce,“ řekla ředitelka Českého výboru pro UNICEF Pavla Gomba.

Česká vláda jako nové sídlo organizaci nabídla právě Veletržní palác, kde nyní sídlí Národní galerie. Budova je ale ve špatném technickém stavu, kvůli čemuž ředitel galerie Jiří Fajt zvažuje opuštění objektu a výstavbu nové budovy, jež by vznikla přesně pro potřeby muzejní a galerijní instituce. V současnosti je v paláci sbírka moderního a současného umění.

Kromě Prahy se o sídlo nové centrály UNICEF ucházejí ještě Budapešť, Nairobi a Kuala Lumpur. „Do konce roku by jednotlivé země měly upřesnit některé věci a rozhodnutí by mělo padnout v lednu,“ doplnila Gomba.

Stěhování má ušetřit náklady

UNICEF chce přesunem z New Yorku snížit své provozní náklady. „Hledáme dobrou a levnou lokalitu ve světě,“ uvedla k tomu už dříve ředitelka Českého výboru pro UNICEF. „Jedná se o celosvětové zázemí celé organizace, kde budou poskytovány IT služby, finance, účetnictví a lidské zdroje.“

Mezi důležitá kritéria, která bude organizace posuzovat, patří podle Gomby také bezpečnost, infrastruktura, technické zázemí a vyspělost země, ale i kvalifikace místních lidí, protože v centrále by mělo najít práci asi 275 místních obyvatel z celkových zhruba 300 zaměstnanců. Centrála by v novém sídle mohla podle Gomby začít fungovat na jaře nebo v létě příštího roku.