Objem veřejných stavebních zakázek klesl o 28 procent

Stavba dálnice D1 na okraji Přerova

Stavba dálnice D1 na okraji Přerova Zdroj: ctk

Letos do konce února zadali veřejní investoři stavebním firmám 461 zakázek za 9,83 miliardy korun. Jejich počet meziročně klesl o 38,5 procenta, hodnota se snížila o 28,1 procenta. Vyplývá to z údajů inženýrské organizace ÚRS Praha, které jsou k dispozici. Největším zadavatelem bylo Ředitelství silnic a dálnic.

Hodnota zadaných zakázek na pozemní stavby meziročně klesla o 52,1 procenta na 2,67 miliardy korun, na inženýrské stavby o 11,5 procenta na 7,15 miliardy korun. Průměrná velikost zakázky zadané v lednu a únoru byla 21,3 milionu korun, o 6,6 procenta více než průměr za loňský rok.

V lednu a únoru byly vypsány dvě velké stavební zakázky s cenou na miliardu korun. První byla modernizace dálnic D1 v úseku Psáře - Soutice za 1,13 miliardy korun. Tuto zakázku získalo sdružení Metrostav, Swietelsky stavební. Druhou je oprava železniční trati v úseku Opava východ - Olomouc hlavní nádraží za 1,03 miliardu korun. Tuto zakázku získala společnost Strabag Rail.

Největším zadavatelem zakázek z vládního sektoru bylo Ředitelství silnic a dálnic (2,72 miliardy korun), následují Správa železniční dopravní cesty (1,58 miliardy korun) a ministerstvo financí (395 milionů korun). Z komunálního sektoru zadal nejvíce zakázek Kraj Vysočina (934 milionů korun).