Objem veřejných zakázek na projektové práce vzrostl téměř o 59 procent

Ilustrační foto stavby

Ilustrační foto stavby Zdroj: ctk

Veřejní investoři vypsali od ledna do října letošního roku 280 výběrových řízení na projektové práce za 4,32 miliardy korun. Jejich počet je meziročně vyšší o 49,7 procenta, hodnota vzrostla o 58,8 procenta. Vyplývá to ze studie analytické společnosti CEEC Research na základě dat uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek.

„Z hlediska objemu jde tak už nyní ve srovnání s roky 2013 a 2014 o rekordní stav,“ uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek. Hodnota veřejných zakázek pro projektanty za celý loňský rok dosáhla 3,46 miliardy korun.

V říjnu našly projektové firmy ve věstníku 41 zakázek za 209 milionů korun. „V meziročním srovnání to představuje více než třetinový nárůst počtu soutěží, ale zároveň pokles objemu peněz uvolněných do projektové přípravy o 12 procent,“ dodal Vacek.

V lednu až říjnu bylo konkrétním firmám zadáno 379 zakázek za 2,7 miliardy korun. Jejich počet meziročně vzrostl o 20,7 procenta, hodnota je vyšší dokonce o 78,1 procenta. Některá zadávací řízení stále probíhají a v dalších měsících budou ještě aktualizována. „Na projektové přípravě se nevyplácí šetřit. Levný projekt prodraží a prodlouží výstavbu a navíc zaměstná lidi, kteří by se tomu nemuseli věnovat,“ doplnil ředitel developerské společnosti O.M.C. Invest Mário Červenka.