Hlavní cenu v soutěži Grand Prix architektů vyhrála přestavba menzy

Hlavní cenu dostali tvůrci ze studia Kuba & Pilař architekti za přestavbu menzy Koleje 17. listopadu pro Fakultu humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze.Fakulta humanitních studií UK

Hlavní cenu dostali tvůrci ze studia Kuba & Pilař architekti za přestavbu menzy Koleje 17. listopadu pro Fakultu humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze.Fakulta humanitních studií UK Zdroj: Architektonický ateliér

Lazy House Zlín
Minipivovar Most
Novostavba pavilonu rehabilitace Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov
Obecní knihovna Statenice
Obecní úřad Hluchov
54
Fotogalerie

Letošního osmadvacátého ročníku soutěže Grand Prix architektů, Národní ceny za architekturu, se účastnilo 231 projektů. Hlavní cenu v soutěži dostali tvůrci ze studia Kuba & Pilař architekti za přestavbu menzy Koleje 17. listopadu pro Fakultu humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze. Porota zveřejnila pětapadesátku loni realizovaných projektů, které postoupily do finále. Na ty se můžete podívat v naší galerii.

Při přestavbě menzy Koleje 17. listopadu autoři navrhli zachovat vnější tvar a proporce původního objektu menzy. Zásadním zásahem je vytvoření centrálního prostoru dvorany s horním osvětlením. Mezi použitými materiály převládá pohledový beton. V celém prostoru pak dominuje sestava odpočinkového sedacího nábytku v oranžové barvě.

Vedle ocenění v dílčích kategoriích podle typů staveb se v soutěži organizované Obcí architektů udílí cena za celoživotní dílo. Pořadatelé ji na setkání v Betlémské kapli udělili Viktoru Rudišovi, známému projektantovi brněnského sídliště Lesná a autoru československého pavilonu na Světové výstavě Expo v Ósace v roce 1970. 

„Porotci neměli jednoduchý úkol. Nechtěl bych být na jejich místě, protože projekty jsou rok od roku kvalitnější a rozhodují většinou detaily,“ uvedl k prvnímu kolu hodnocení projektů předseda Obce architektů Oleg Haman.

Zde jsou veškeré podrobnosti o vybraných projektech

Soutěž, kterou v roce 1993 založila architektka Alena Šrámková, organizuje Obec architektů. Loni hlavní cenu získala městská hala Modřice od společnosti Atelier bod architekti.

Jedním z nominovaných projektů je i rekonstrukce hradu Helfštýn, podívejte se na video z průběhu prací:

Video placeholde
Dron E15: Rekonstrukce hradu Helfštýn • E15