Skleněná střecha a ocel. Rekonstrukce druhého největšího hradu v Česku je hotová

Následující majitelé, Pernštejnové, ho přestavěli v gotickém stylu.

Následující majitelé, Pernštejnové, ho přestavěli v gotickém stylu. Zdroj: BoysPlayNice

Zřícenina hradu Helfštýn, založeného ve 14. století, se tyčí na skalnatém vrcholu nad údolím Moravské brány.
Po hradě Pražském se jedná o druhý největší hradní komplex v České republice.
Největšího rozkvětu se hrad ožil právě ve 17. století, kdy ho vlastnila šlechtická rodina z Kravař.
Významný objekt hradního celku, torzo renesančního paláce, musel být roku 2014 uzavřen.
Odpadávající zdivo ohrožovalo bezpečnost návštěvníků a urychlovalo degradaci památky.
37
Fotogalerie

Hrad Helštýn zdobí údolí Moravské brány na Olomoucku už od 14. století. Středověký komplex, jehož část musela projít rekonstrukcí, je druhým největším v Česku. Sanace renesančního paláce proběhla pod vedením architektonického studia Ateliér-r a Olomoucký kraj vyšla na 90 milionů korun.

Prioritou projektu bylo statické zajištění a nově také zastřešení paláce, který se nacházel v katastrofálním stavu. Od roku 2014 byl kvůli odpadávajícímu zdivu uzavřen.

Architekti z olomouckého ateliéru pod vedením Miroslava Pospíšila měli renesanční objekt takzvaně zasanovat a dodržet podmínku Památkového ústavu zachovat jeho „torzální charakter“. Zastřešit ho pouze tak, aby zastřešení nepřesahovalo obvodové zdivo.

Unikátní byla podle architektů již samotná příprava projektu. „Detailní 3D model hradu, vytvořený z tisíců dronových fotografií, nám umožnil zmapovat neobvyklé tvarování zdiva, veškeré typy omítek a povrchové úpravy konstrukcí,“ popisují autoři.

Rekonstrukce, která probíhala v letech 2017–2020, vyšla na 90 miliónů korun. Podívejte se do následující galerie na její výsledek.

Architektonické studio Ateliér-r z Olomouce získalo hlavní cenu v kategorii novostavba v soutěži Grand Prix architektů 2018 za stavbu Vista Optik a čestné uznání soutěže Grand Prix architektů v roce 2013 za dostavbu Slovanského gymnázia. 

Průběh rekonstrukce zdokumetovala i redakce deníku E15 na jaře tohoto roku. Podívejte se na unikátní snínky z dronu: