Očima expertů: Nejvhodnější čas na koupi nemovitosti je tu. Už zas?

stavba

stavba Zdroj: E15

Ceny nemovitostí i úrokové sazby úvěrů na bydlení jsou proklatě nízko. Je právě teď správný čas na pořízení bytu či domu, nebo se ještě vyplatí chvíli počkat? Ptáme se ekonomů, úvěrových analytiků, realitních makléřů, šéfa Sdružení nájemníků ČR a dalších lidí z branže.

„Nemovitost kupte teď, výhodnější už to nebude!“ V posledních dvou letech jsme podobná doporučení neslýchali pouze od zástupců bank a makléřů, od kterých by se něco takového dalo celkem čekat, ale i od ekonomů a analytiků, snažících se nestranně vyhodnotit situaci na hypotečním trhu. Kdo jim uvěřil, udělal chybu. Úrokové sazby úvěrů na bydlení i ceny nemovitostí dokázaly, že nic není nemožné a klesaly a klesaly.

Ve Zprávě o inflaci, kterou v polovině května vydala Česká národní banka, čteme v podkapitole o realitním trhu, že sledované ukazatele signalizují, že ceny nemovitostí jsou podhodnocené.

Pokles cen bytů a domů se tedy možná pomalu chýlí ke konci, minimálně v Praze už to potvrzují i nejnovější statistické údaje. Naopak hypotéky by k všeobecné radosti mohly ještě chvíli setrvat v úrokových hlubinách. Můžeme se tedy shodnout na tom, že doba je pro nákup nemovitosti dobrá. Ale že to výhodnější už nebude, to vám pro jistotu říkat nebudeme.

A jak to vidí odborníci? Jsou úroky hypoték a ceny nemovitostí opravdu tak nízko, že už to víc ani nejde? Proč nám všichni už dva roky průběžně opakují refrén, že právě teď je ten nejvhodnější moment k nákupu bytu nebo domu? A kdy bychom mohli čekat obrat a růst cen a/nebo úroků?

Daniel Kotula, realitní makléř
Poptávka po nemovitostech je nadále slabá. Nakupují teď v podstatě lidé, kteří mají pro nákup konkrétní nemovitosti nějakou silnou osobní motivaci, pak lidé, kteří mají přebytek hotovosti a nemovitost je pro ně bezpečné úložiště, a případně lidé, kteří věří, že je období dobrých nákupů, tedy období vhodné na investování. Tyto tři skupiny ale nenahradí masivní poptávku obyčejných lidí, kteří jsou dnes nejvíc poškození stagnací hospodářství, nízkou zaměstnaností a klesajícími reálnými mzdami.

Úroky hypoték jsou opravdu nízké, horší je to ale s jejich dostupností, prověřování bonity klienta a hodnoty nemovitosti je mnohem přísnější než v letech boomu. Ne každý má tedy možnost přes úvěrová kritéria projít.

Dokud nedojde k hospodářskému obratu, úroky hypoték zůstanou nízké a ceny nemovitostí v průměru zásadně neporostou, ukazují se ale rozdíly v chování cen nemovitostí podle lukrativnosti lokality. „Sociální“ lokality vykazují spíš pokračující sestupný trend, na druhou stranu dobré lokality na hodnotě rostou či přinejhorším stagnují.
Lucie Drásalová, úvěrová a hypoteční analytička Partners
S názory, že sazby už níže jít nemohou, se pravidelně setkáváme poslední dva roky. Nikdo nečekal, že úroky půjdou tak nízko a že je tu ještě prostor k dalšímu snižování. I teď by se dalo říct, že níž už to snad nejde. Dnešní sazby včetně běžného účtu a pojištění se pohybují kolem dvou procent a plovoucí (floatové) sazby i níž. V průběhu léta se dá ještě čekat, že banky pustí nějakou marketingovou akci, aby posílily obchodně slabší prázdninové měsíce. Poslední snížení by ještě mohlo přijít v září, které je z pohledu prodeje hypotečních úvěrů standardně jedním z nejsilnějších měsíců. Později se dá už očekávat stagnace či mírný nárůst. Letošní průměrné sazby by se měly opravdu dostat do historie, s největší pravděpodobností bude průměrná sazba za celý rok 2014 pod tři procenta!

Co se cen nemovitostí týká, i ty jsou poměrně nízko. Doba na investici do nemovitosti je tedy víc než vhodná. Ostatně vzrůstá poptávka po financování nemovitostí na pronájem. Rekordně nízké úrokové sazby totiž postihly i spořicí účty a termínované vklady, a tak lidé zkoušejí jiné cesty. Nákup investiční nemovitosti za dobrou cenou a nízký úrok na hypotéce je pro hodně z nich velmi zajímavou alternativou.

Celý článek si můžete přečíst na webu Peníze.cz

Předčasné splacení hypoték v Česku pravděpodobně zlevní