Ohrožená reputace Koreje. Akcionáři Samsung C&T schválili kontroverzní fúzi

jihokorejský Soul

jihokorejský Soul Zdroj: CC BY-SA 2.0: Ian Muttoo

Akcionáři stavební společnosti Samsung C&T schválili nabídku na sloučení za osm miliard dolarů, kterou jim předložila sesterská firma Cheil Industries. Spojení je považováno za jedno z nejkontroverznějších v Jižní Koreji a je důležité pro členy zakládající rodiny skupiny Samsung Group. Ti se snaží připravit si cestu po změny ve vedení největšího konglomerátu v zemi.

Fúzi formou výměny akcií schválilo 69,53 procenta akcionářů, pro uskutečnění dohody přitom bylo třeba získat hlas nejméně dvou třetin akcionářů. Proti spojení se staví americký investiční fond Elliott Associates, který je druhým největším samostatným akcionářem. Podle něj nabídka firmu výrazně podhodnocuje. Fond neúspěšně podal několik žalob, ve kterých se snažil hlasování zastavit. Analytici očekávají, že Elliot další žaloby ještě podá.

Akcionáři Cheil spojení schválili krátce před akcionáři Samsung C&T, uvedla agentura Reuters. Fúze je důležitá pro zakládající rodinu, která si chce nad konglomerátem Samsung upevnit kontrolu. Změny zároveň přicházejí před generační výměnou sil v Samsungu. Patriarcha rodiny I Kun-hi (73) je od května 2014 v nemocnici a jeho sin I Če-jong (47) se připravuje na převzetí větší řídící úlohy ve firmě.

Je země poctivým místem na podnikání?

I Če-jong nemá silný podíl v důležité části konglomerátu, kterou je výrobce elektroniky Samsung Electronics. Dohoda o převzetí C&T firmou Cheil mu umožní získat podíl, aniž by musel utrácet miliardy dolarů za jeho koupi od dalších akcionářů, upozorňuje BBC.

Výsledky hlasování by podle agentury AP mohly ohrozit reputaci Jižní Koreje v zahraničí a vyvolat otázky, zda je země poctivým místem pro investice a zda chrání drobné akcionáře. Země již dlouho čelí kritice, že zakládající rodiny velkých podnikatelských skupin, známých jako čeboly, mají příliš velkou moc nad společnostmi, které jsou veřejně obchodované.