Orco odložilo valnou hromadu. Miliardář Vítek zůstává v představenstvu

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Představenstvo realitní společnosti Orco zůstává zatím beze změn. Valná hromada, na níž měli akcionáři hlasovat o odvolání osmi členů představenstva včetně českého podnikatele Radovana Vítka, byla odložena. Bez dalších podrobností řekl Vítek, který je s takřka třetinovým podílem největším akcionářem skupiny.

Valnou hromadu na páteční dopoledne svolala Vítkova investiční společnost Gamala Limited. Navrhovala na ní odvolání hned šesti členů devítičlenného představenstva, konkrétně Nicolase Tommasiniho, Guye Walliera, Alexise Juana, Guye Shanona, Iana Cashe a Jiřího Dederu. Na to protinávrhem reagovali dva další akcionáři Kingstown a Alchemy, kteří v Orku společně drží 23,47 procenta akcií. Ti naopak požadují odvolání právě Vítka a s ním spojeného Edwarda Hughese.

Představenstvo Orka se měnilo už letos v červnu, kdy z původních 11 členů zůstalo devět. Vítka, jako nejsilnějšího investora, zastupovali tři z nich. Kromě toho červnová valná hromada schválila navýšení kapitálu o 15 milionů eur vydáním takřka 6,67 milionu nových akcií.

Vítek se stal dominantním akcionářem firmy

Vítek se díky tomu skrze společnosti Gamala a Crestline stal dominantním akcionářem skupiny Orco s 29,65 procenty akcií. Dalších 12,52 procenta ovládá skupina Kingstown, 10,57 procenta fondy Alchemy a 8,93 procenta generální ředitel skupiny Jean-Francois Ott. Tito čtyři akcionáři dohromady ovládají takřka 74 procent akcií skupiny.

Vývoj akcií developerské společnosti Orco

Graf 6. 12. 2013.Graf 6. 12. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Developerská skupina Orco podniká především v Praze, Berlíně, Varšavě a Budapešti. V české metropoli patří mezi hlavní chystané projekty firmy zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech. Orco Property Group loni hospodařilo s čistou ztrátou 40 milionů eur. Letos během prvních devíti měsících prohloubilo provozní ztrátu na zhruba 106 milionů eur (2,9 miliardy korun). Proti loňsku to je skoro devítinásobek. Čistá ztráta Orka se během prvních třech čtvrtletí letošního roku zvýšila na 142 milionů eur. Orco je ve ztrátě druhým rokem v řadě, přestože v roce 2012 zvýšilo tržby o 65 procent na 260 milionů eur.