Orco prodává nemovitosti v Rusku za 1,3 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Developerská společnost Orco prodává své nemovitosti a projekty v Rusku. S místními investory firma uzavřela dohodu o prodeji za 53 milionů eur, tedy asi za 1,3 miliardy korun. Hodnota těchto nemovitostí je podle odhadu asi 57 milionů eur. Jednou z klíčových oblastí podnikání Orka je Praha.

„Pokračujeme v realizaci naší strategie soustředící se na čtyři klíčová města, a to Prahu, Berlín, Varšavu a Budapešť. Z tohoto hlediska bylo důležité zbavení se našich aktiv v Moskvě,“ uvedl generální ředitel Orka Jean-Francois Ott.

Transakce zahrnuje logistické nemovitosti, byty, kancelářské budovy a pozemky. Ve svém vlastnictví si Orco v ruské metropoli ponechává hotel Pokrovka a desetiprocentní podíl v nákupním centru Filion.

Orco má dnes zveřejnit hospodářské výsledky za letošní první pololetí. Firma snížila v prvním čtvrtletí čistou ztrátu na 4,37 milionu eur (zhruba 108 milionů korun). Během stejného období loni firma hospodařila se ztrátou 15,6 milionu eur.

Orco se v posledních letech potýkalo s vysokým zadlužením. Kvůli dluhům se nacházelo přes rok v režimu soudní ochrany před věřiteli. Loni v květnu ale obchodní soud v Paříži schválil firmě obchodní plán, který zahrnuje splacení dluhu společnosti do roku 2020.

V Praze patří mezi hlavní projekty firmy zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech. Firma tam plánuje mimo jiné výstavbu bytů, kanceláří, v místě chce mít například i vysokou školu. Spolu s developerem Unibail-Rodamco plánuje v Bubnech výstavbu obchodního centra.