Palác Blaník na Václavském náměstí změnil majitele

Palác Fénix na Václavském náměstí v Praze

Palác Fénix na Václavském náměstí v Praze Zdroj: SJu, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Palác Fénix, známý též jako Palác Blaník, má nového vlastníka. Funkcionalistická dominanta pražského Václavského náměstí přešla z majitele fotbalové Viktorie Žižkov Luďka Vinše na Karla Pesela, Vinšova obchodního partnera s trvalým bydlištěm v USA.

„Ačkoli jsem stále členem představenstva společnosti Palác Fénix, mohu potvrdit, že budovu už nevlastním,“ řekl E15.cz Vinš. Cenu ani další okolnosti transakce nekomentoval. S Vinšem se Pesel setkal mimo jiné ve společnosti Energy Technologies CZ, která před několika lety oznamovala průlom v výrobě vodíkového paliva.

Sídlil zde Strojexport i Roman Janoušek

Pesel v minulosti fungoval rovněž jako kontakt později zkrachovalého Strojexportu pro Spojené státy. Právě přes privatizaci Strojexportu se Vinš v roce 1992 dostal i k budově architektů Josefa Gočára a Bedřicha Ehrmanna.

Někdejší podnik zahraničního obchodu Strojexport ve Fénixu sídlil od roku 1953. Památkově chráněná budova měla později ještě další zajímavé obyvatele. Kancelář zde dlouho využíval lobbista Roman Janoušek. Tím se ostatně nechali inspirovat tvůrci politické satiry Kancelář Blaník.

Formální sídlo Mexx Reality a Clanroy

V budově také sídlila realitní kancelář Mexx Reality, tedy firma, která neměla daleko ke kolotočářské rodině Kočků. K Mexxu později jeho majitel Zdeněk Macháček přivedl do Blaníku ještě dražební společnost Clanroy, jejíž představitelé se na sklonku loňského roku vypařili i s desítkami milionů korun Českých drah a Lesů ČR.

Obě firmy mají v Blaníku formálně sídlo stále. „Nikoho od nich jsem už tady ale hodně dlouho neviděl,“ sdělil vrátný v budově.

Pro Vinše konec majetkového angažmá v Paláci Fénix neznamená konec jeho realitních aktivit. Aktuálně s majitelem skupiny CTR Jiřím Muškou připravuje projekt na výstavbu nových bytů, a to hned vedle stadionu Vinšovy Viktorky.

V projektu Viktoria Žižkov Center, který již stačil sklidit rozporuplné reakce architektů i občanské veřejnosti, má Vinš prostřednictvím svého fotbalového klubu menšinový podíl.

Josef Gočár: Architekt dynamických tvarů