Palác Stromovka vyvolá právní bitvu, Britové hrozí arbitráží

Palác Stromovka

Palác Stromovka Zdroj: CTK

Developerská společnost Lordship Jonathana Jacksona a radnice Prahy 7 se z někdejších partnerů mění na tvrdé soupeře. Jejich souboj o projekt Palác Stromovka pravděpodobně vyústí do dlouhé zákopové války paragrafů. Jackson tvrdí, že ho o investici a zisk asi jedné miliardy korun připravil odmítavý postoj radnice. I ta se však hodlá soudit. Firma podle ní nedodržuje původní podobu projektu.

Developer a městská část se dlouho dohadovali o úpravě záměru. Praha 7 žádala podle jejího starosty Jana Čižinského zmenšení projektu, jenž má vyrůst na obecních parcelách. Takový zásah by si však vyžádal vydání nového územního rozhodnutí, které je předstupněm pro stavební povolení.

„Byli jsme velmi vstřícní. Mimo jiné jsme se zavazovali, že na dva měsíce přerušíme odvolací řízení k vydání stavebního povolení, a byli jsme ochotni jednat o změnách v projektu,“ řekl deníku E15 člen představenstva Lordshipu Martin Pilka. Přestože developer byl ochotný se s radnicí o změnách bavit, výrazné zmenšení centra by už zasáhlo jeho ekonomiku.

Developerem navrhované změny ale byly podle holešovického starosty Jana Čižinského kosmetické. „Současný projekt navíc neodpovídá původní smlouvě o nájmu pozemků,“ dodal. Kontrakt je proto podle něho již neplatný.

Hrozí arbitráž

„Investice do projektu přišly z Velké Británie. A Česká republika s Británií má dohodu o ochraně investic. Takže celá věc skutečně může skončit až u mezinárodní arbitráže,“ uvedl Pilka.

Ve stavbě z projektantské dílny Sial architekti a inženýři mělo původně vzniknout 14 500 metrů čtverečních obchodů a 7500 metrů čtverečních kanceláří. Parcely si Lordship pronajímá od města od roku 2002. Od té¨doby za ně zaplatil na 50 milionů korun.

Památník obětí holokaustu
Ožehavým bodem celého záměru bylo také vybudování památníku obětí holokaustu. Místo u Veletržní ulice totiž za války sloužilo jako shromaždiště Židů před deportacemi do koncentračních táborů. Památník má nakonec rovněž za finance od developera vzniknout na přilehlých pozemcích poskytnutých magistrátem. Radnice developerovi mimo jiné vyčítala, že nevyhlásil mezinárodní soutěž na památník. Lordship se hájí tím, že na ní pracuje.