Panattoni Park na Tachovsku by se měl zaplnit do pololetí 2015

Panattoni Park

Panattoni Park Zdroj: panattoni.cz/

Na zhruba 25 hektarů průmyslové zóny v Ostrově u Stříbra na Tachovsku směřují tři velmi silní zahraniční investoři z oboru výroby autodílů a logistiky. Zaplnili by celou zbylou plochu Panattoni Parku u dálnice D5, který je nejrychleji rostoucí industriální plochou v Plzeňském kraji.

„Jednáme s dalšími investory a věříme, že ještě dvě tři výrobní firmy by tam mohly vstoupit. Je to mix, tedy výroba strojírenských dílů pro automobily a logistická firma, která zatím v zóně schází. Kapacita územního plánu na to je,“ uvedl generální ředitel developerské firmy Panattoni Europe ČR Pavel Sovička. Rozhodnuto bude v prvním nebo druhém čtvrtletí příštího roku.

Podle Sovičky i šéfa české finanční a průmyslové skupiny Accolade Milana Kratiny už jsou ve 40hektarové nové části Panattoni Parku pouze investoři se sofistikovanou produkcí, kteří nabízejí práci jak lidem s minimálním vzděláním, tak hodně středo- i vysokoškolákům, což na dříve problematickém Tachovsku nebylo.

Haly tam nedávno otevřely Ideal Automotive, výrobce vnitřních výplní vozidel, a Steelcase, největší výrobce kancelářského nábytku na světě. Od minulého týdne tam staví závod na montáž vysokozdvižných vozíků KION Group. Dohromady zaměstnají 2000 lidí.

Kratina: Panattoni Park ovlivní zaměstnanost v kraji

„Tento mix je extrémně zajímavý pro zaměstnanost na Tachovsku i v celém v kraji,“ řekl Kratina. Nejvíce poptávek investorů přichází od výrobců autodílů. Všech pět nebo šest firem má 40hektarovou zónu zaplnit a budou mít prostor pro plánovanou expanzi.

Příprava dalších 40 hektarů Panattoni Parku byl velmi rychlý proces, který začal počátkem roku 2013. Hlavním motivem pro vstupující firmy je blízkost německého trhu i dostupnost pracovní síly z Plzně, od středního managementu po dělníky. „Plzeň je neuvěřitelná líheň na specializované profese v kybernetice, IT a tak,“ uvedl Sovička. Podle něj má lokalita velký potenciál také díky tomu, že obec Kostelec, pod níž Ostrov patří, intenzivně připravuje plochy na bydlení.