Penta má novou realitní kořist: areál Waltrovky

Areál Waltrovka v pražských Jinonicích

Areál Waltrovka v pražských Jinonicích Zdroj: E15

Investiční skupina Penta kupuje po projektu u Masarykova nádraží další velké rozvojové území v metropoli. Do finále spějí jednání o převzetí jinonického areálu Waltrovky, který patří k největším pražským brownfieldům. Prodávajícím je česko-irská developerská firma Red Group, která se více než dvacetihektarového území zbavuje kvůli finančním potížím.

Na pozemcích někdejší továrny na letecké motory Walter Engines plánovala postavit kancelářský komplex a rezidenční čtvrť s 1500 byty jen v první etapě.

„Situace Red Group není jednoduchá,“ potvrdila ředitelka tuzemské pobočky realitní společnosti Knight Frank Zdeňka Klapalová. Penta proto nyní jedná o podmínkách prodeje přímo s věřitelem Red Group, kterým je irská Národní agentura pro správu majetku (NAMA). Jde o takzvanou špatnou banku, která z rozhodnutí Dublinu převzala na konci roku 2009 problematické úvěry irských bank. „Jednání nejsou zatím uzavřena, proto je nebudeme komentovat,“ řekl E15 šéf developmentu Penty Petr Palička.

Red Group, v jejímž managementu dříve působil i manžel političky Karolíny Peake Charles, získala Waltrovku v roce 2005. Těsně před vypuknutím finanční krize plánovala, že jen do výstavby kancelářské budovy investuje dvě miliardy korun. Rezidenční část počítala i s výškovou budovou. „Plán byl dost ambiciózní a je pravděpodobné, že nový developer jej překreslí,“ míní Jaromír Smetana z poradenské firmy DTZ.

Partnera pro Waltrovku hledal Red Group přes dva roky. Developer tvrdil, že se chce zbavit jen okrajových částí území. Aktuálně je ve hře celý areál, který rovněž čeká na změnu územního plánu.

Úvěrová krize Irska zasáhla na českém trhu více developerů. Kvůli problémům mateřské firmy Ballymore Properties pohasl pražský projekt na vybourání a novou zástavbu vnitrobloku u Václavského náměstí. Plány v Česku zredukovala i skupina Avestus Real Estate, podepsaná pod rezidenčním projektem Modřanský háj a kancelářemi Explora. Aktuálně Avestus hledá kupce pro pražský hotel Four Seasons.