Penta prodává údržbáře a uklízeče AB Facility, může si říct o miliardy

Marek Dospiva, spolumajitel společnosti Penta před kancelářským komplexem Florentinum

Marek Dospiva, spolumajitel společnosti Penta před kancelářským komplexem Florentinum Zdroj: E15 - Michael Tomes

V tuzemských fúzích a akvizicích se schyluje k další transakci, jejíž cena se může dostat na nižší jednotky miliard korun. Investoři z Penty se zbavují skupiny AB Facility s 12 tisíci zaměstnanci.

Po pěti letech se schyluje k závěru výlet investiční skupiny Penta do oblasti správy nemovitostí a technologií. Investoři nabízí k odkupu svou společnost AB Facility.

S připravovanou transakcí radí Erste Corporate Finance. “Zájem projevila řada strategických a finančních investorů, užší výběr předpokládáme někdy na počátku června,” sdělil mluvčí Penty Ivo Mravinac.

Za kolik chce AB Facility prodat, si skupina nechává pro sebe. Napovědět o hodnotě transakce ale může ziskový ukazatel EBITDA, což je zisk před započtením úroků, daní a odpisů. Podobné obchody se zpravidla nedostávají pod jeho desetinásobek. V případě AB Facility se podle předběžných neuditovaných výsledků dostala loni její EBITDA na 5,7 milionu eur. To by znamenalo, že za společnost může Penta inkasovat nižší jednotky miliard korun.

Expanze na východ

Když miliardáři Marek Dospiva & spol. na konci roku 2010 kupovali AB Facility od fondu společnosti Genesis Capital, byla to společnost s tržbami 1,3 miliardy korun. Penta s firmou expandovala na Slovensko a do Polska. Díky tomu se její loňský neauditovaný obrat dostal na 118 milionů eur, tedy zhruba na 3,2 miliardy korun. Skupina zaměstnává dvanáct tisíc lidí.

“AB Facility představuje vhodnou platformu pro vstup na trh, na níž se dá do budoucna vybudovat strategický subjekt,” říkal při akvizici firmy investiční ředitel Penty Zdeněk Kubát.

Aktuálně se však skupina podniku zbavuje právě proto, že už mezi její strategické priority nepatří. Penta se momentálně zaměřuje hlavně na zdravotnictví, síť lékáren Dr. Max, sázkovou Fortunu nebo na rozvoj Aera Vodochody. Velmi aktivní je také v realitách.