Penta rozprodává menší projekty. Potřebuje finance na rozvoj Florence

Penta Real Estate prodala svůj projekt Rezidence Dvorce společnosti Velska, která už v okolí staví. Vizualizace je ilustrační, nový vlastník může zvolit jiné řešení.

Penta Real Estate prodala svůj projekt Rezidence Dvorce společnosti Velska, která už v okolí staví. Vizualizace je ilustrační, nový vlastník může zvolit jiné řešení. Zdroj: Penta

Penta Real Estate prodala svůj projekt Rezidence Dvorce společnosti Velska.
Pražské coworkingové centrum BASE koupila od Penty společnost  Scott.Weber Workspace.
Pražské coworkingové centrum BASE koupila od Penty společnost  Scott.Weber Workspace.
Pražské coworkingové centrum BASE koupila od Penty společnost  Scott.Weber Workspace.
5
Fotogalerie

Úspěšný nákup rozsáhlého území na místě autobusového nádraží na Florenci způsobil, že se v kancelářích společnosti Penta Real Estate rychle přeskupují síly. Developer se zbavuje několika menších projektů, například Rezidence Dvorce nebo coworkingového centra BASE, a zvažuje prodej dalších projektů.

Penta má rozpracovaných na čtyřicet projektů, hlavně rezidenčního charakteru. Poslední úspěšnou akvizicí, se stala letos na podzim společnost ČSAD Praha holding, která vlastní pozemky pod autobusovým terminálem na Florenci. Penta nyní vlastní území od Masarykova nádraží až do Karlína, včetně autobusového nádraží a objektů nad přestupními stanicemi metra Florenc. Na tak velkou oblast potřebuje nyní nasadit zaměstnance, kteří budou složité území připravovat k výstavbě.

Kromě toho se developer hodlá soustředit na rozvoj projektů v okolí hlavního nádraží, někdejšího nákladového nádraží Žižkov nebo Vítězného náměstí. Společnost proto nyní prodala projekt Rezidence Dvorce v Praze 4, jehož kupcem se stala společnost Velska.

„Rezidence Dvorce je komorní rezidenční projekt s šedesáti byty a menším zázemím pro retail situovaný ve vilové zástavbě pod svahem Kavčích hor. Z hlediska bydlení jde o jednu z nejlepších lokalit v Praze – dopravně klidnou, uprostřed zeleně, a přesto nedaleko centra a s veškerými službami na dosah,“ popsal obchodní ředitel Penty David Musil. „Prodáváme jen proto, abychom měli dostatek kapacit na své klíčové projekty,“ dodal.

Holding Velska se už nyní soustředí na výstavbu na nedaleké Pankráci, kde vydražil pozemek u budoucí stanice metra Olbrachtova. „Projekt Dvorce svou lokalitou, velikostí a stylem perfektně zapadá do koncepce našeho holdingu zaměřovat se především na nadstandardní projekty,“ uvedl majitel Velsky Oleg Čeremisin.

Jak řekl šéf realitní divize Penty Petr Palička v rozhovoru pro e15, Penta se před nedávnem rozhodla prodat také coworkingové centrum BASE, které je součástí kancelářského komplexu Churchill v Praze 2. „Přestože se může zdát, že firma jako Penta má nekonečné zdroje, tak samozřejmě nemá. Nějaké zdroje máme k dispozici, ale akvizice typu ČSAD Praha holding je prostě velká a prioritní, a my se musíme držet v nějakých mezích,“ řekl Palička. „Vedle velkých akvizic se tak bavíme o tom, že některé menší projekty oželíme.“

Projekt koupila společnost Scott.Weber Workspace. „Svou lokalitou, atraktivitou a úrovní služeb BASE do našeho konceptu plně zapadá, a tak pro nás byl logickou volbou,“ uvedl zakladatel firmy Adam Zvada. „Naše předpověď konsolidace trhu se naplňuje, v současnosti naše centra zaujímají téměř čtyřicet procent trhu,“ upřesnil.