Penta v loňském roce zčtyřnásobila čistý zisk na 570 milionů eur

Penta

Penta Zdroj: ČTK

Skupina Penta Investments loni zvýšila čistý zisk čtyřnásobně na 570 milionů eur, tedy dle současného kurzu 13,9 miliardy korun. Kumulativní tržby portfoliových firem skupiny se zvýšily o 100 milionů eur na sedm miliard, což je zhruba 171 miliard korun.

„Řadu let patří mezi nejvýkonnější firmy Dr.Max, loňské výsledky skupiny velmi pozitivně ovlivnila také naše developerská divize, dařilo se našim bankám. Co vyděláme, investujeme zpět do našich společností,“ uvedl partner Penty Marek Dospiva.

K celkovému výsledku podle firmy přispěla také Fortuna, minulý rok byl úspěšný i pro mediální firmy Penty v Čechách a na Slovensku, které významně zvýšily svoji celkovou hodnotu v rámci portfolia. Investice Penta chystá ve všech klíčových firmách, u zdravotnických zařízení je kromě finančních injekcí do modernizace prioritou dokončení výstavby Nemocnice Bory v Bratislavě, uvedla Penta.

Stále významnější postavení v portfoliu skupiny má podle společnosti její společnost Penta Real Estate. Ta v loňském roce postavila 1051 bytů v rámci projektů Maison Ořechovka a Sky Park by Zaha Hadid, ve výstavbě má aktuálně dalších 1726 bytů ve čtyřech projektech. Na konci roku 2021 spravovala Penta Real Estate aktiva v hodnotě více než 1,2 miliardy eur (29,3 miliardy korun) .

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

Penta loni investovala do rozvoje svých společností a projektů 525 milionů eur, což je zhruba 12,8 miliardy korun. V nejbližších pěti letech plánuje proinvestovat okolo tří miliard eur do modernizace, rozvoje anebo akvizic v rámci existujících investičních projektů.

Penta působí ve více než deseti evropských zemích, zastoupení má v Praze, Bratislavě a Varšavě. Na konci roku 2021 skupina zaměstnávala více než 41 tisíc lidí a na daních a odvodech zaplatila celkem 496 milionů eur. Celková aktiva portfoliových společností se loni zvýšila o 900 milionů na 12 miliard eur. Skupina zahrnuje lékárny Dr.Max, sázkovou Fortunu, realitní divizi Penta Real Estate, Primabanku, síť nemocnic Penta Hospitals, pojišťovnu Dôvera, polskou retailovou síť Empik nebo firmu Slovalco. Loni prodala výrobce letadel a jejich komponentů Aero Vodochody.