Penta za Waltrovku získá přes šest miliard. Připomeňte si, které budovy vynesly ještě více

Největším realitním obchodem v historii samostatné ČR byl podle dostupných údajů prodej obchodního centra Palladium v centru Prahy.

Největším realitním obchodem v historii samostatné ČR byl podle dostupných údajů prodej obchodního centra Palladium v centru Prahy. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Palladium v roce 2015 koupila německá společnost Union Investment Real Estate v přepočtu za 15,6 miliardy korun.
Přes deset miliard korun se vyšplhala ještě cena kancelářských budov u dálnice D1 na pražském Chodově známých jako The Park, které v roce 2016 koupila společnost Deka Immobilien od Starwood Capital za 400 milionů eur (10,2 miliardy korun).
Mezi největší transakce se dá počítat také prodej administrativního komplexu Florentinum v centru Prahy, který od skupiny Penta koncem roku 2016 koupila čínská skupina CEFC za 283 milionů eur, podle tehdejšího kurzu zhruba 7,5 miliardy korun.
V roce 2017 se pak do žebříčku zapsal například prodej Škodova paláce v centru Prahy s odhadovanou cenou 90 až 100 milionů eur (2,3 až 2,5 miliardy korun). Koupila ho společnost GLL Real Estate Partners se sídlem v Mnichově od firmy Guyana Holding.
Desetimiliardové hranici se z jednotlivých obchodů v posledních letech přiblížil také prodej obchodního centra Olympia Brno, které v roce 2017 stálo nového majitele 384 milionů eur (9,7 miliardy korun).
7
Fotogalerie

Jihokorejská firma Hanwha Investment & Securities kupuje od Penty za zhruba 6,3 miliardy soubor pěti kancelářských budov z komplexu Waltrovka v pražských Jinonicích. Po prodeji Florentina jde o druhý největší realitní kontrakt Penty a největší realitní obchod letošního roku v Česku. Ve fotogalerii si připomeňte domácí realitní transakce, které tu aktuální svou hodnotou ještě převyšují.