Prodej Transgasu a dalších pozemků láká špičku mezi českými developery

První bourací práce na budově Transgasu

První bourací práce na budově Transgasu Zdroj: ČTK

Transgas má jít k zemi na přelomu března a dubna.
Pomalu rozebíraný Transgas a další parcely skupiny HB Reavis jsou na prodej.
Počínající demolice Trasgasu
Počínající demolice Trasgasu
Počínající demolice Trasgasu
15
Fotogalerie

Developerské skupině HB Reavis se pravděpodobně podaří prodat tři lukrativní pražské parcely do několika měsíců. Zájem o nemovitosti mají největší investoři.

Jak již server E15.cz informoval v únoru, slovenský developer HB Reavis se s výjimkou svého coworkingového centra HubHub rozhodl odejít z pražského trhu.

Na prodej jsou celkem tři pozemky. V první řadě je to parcela na Vinohradské třídě. Na ní stále ještě stojí soubor budov Transgas. Jeho plánovaná demolice vzbudila kontroverze. HB Reavis plánuje poslat objekty k zemi na přelomu března a dubna. Na prodej je rovněž starší kancelářské centrum Mercuria v Holešovicích. Také v tomto případě se počítá s demolicí. Třetí prodávaný pozemek je v Radlicích blízko centrály ČSOB.  

„Poptávka je obrovská. Je možné, že prodej dokončíme do letních prázdnin,“ řekl ředitel tuzemské části HB Reavisu Petr Herman. Kýženou cenu za pozemky komentovat nechtěl.

Případnou akvizici sonduje například jeden z nejaktivnějších pražských developerů Penta. „Je pravděpodobné, že na některou ze tří lokalit v Praze cenovou nabídku dáme,“ uvedl mluvčí Penty Ivo Mravinac. Skupina miliardáře Marka Dospivy a jeho společníků v metropoli staví bytové i kancelářské projekty.

Do hry vstoupil také největší bytový developer Central Group realitního magnáta Dušana Kunovského. „Z portfolia HB Reavis jsme podali nabídky na dvě nemovitosti. Trh je v současnosti velmi cenově vyšponovaný, my se ale s nabídkami držíme pragmaticky v reálných mezích,“ sdělila mluvčí Central Group Marcela Fialková.

Zájem o parcely vzbudila současná realitní horečka. Na kancelářském trhu poptávka po nových administrativních plochách převyšuje nabídku. „Současně je omezená nabídka nových projektů a pozemků pro development. Z toho hlediska jsou projekty HB Reavis velmi zajímavé,“ komentovala specialistka na komerční nemovitosti Lenka Šindelářová z poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate.

HB Reavis jednoho z nejbohatších Slováků Ivana Chrenka patří mezi nejvýznamnější evropské developery. Kromě Slovenska je firma aktivní rovněž v Polsku. Staví také v Londýně.