Patnáct let od otevření Sazka Areny. Hala v pražské Libni přivedla firmu ke krachu

Sazka Arena

Sazka Arena Zdroj: profimedia.cz

Sazka Arena
Sazka Arena
Sazka Arena
Sazka Arena
Sazka Arena
27
Fotogalerie

Víceúčelovou halu na rozhraní pražské Libně a Vysočan, která byla slavnostně otevřena před 15 lety, 27. března 2004, vystavěla loterijní společnost Sazka. Mnohamiliardový projekt se jí ovšem stal málem osudným. Stavba, původně odhadovaná na dvě miliardy korun, stála nakonec téměř čtyřikrát více a kvůli potížím se splácením dluhopisů se firma v roce 2011 ocitla v konkurzu. V rukou nových majitelů skončila i samotná hala, která nyní patří pod skupinu PPF.

Za rozhodnutím vybudovat víceúčelovou halu v pražských Vysočanech, která nakonec stáhla loterijní Sazku ke dnu, stál její dlouholetý šéf Aleš Hušák. Manažer, kritizovaný pro autoritativní způsob řízení firmy, se kvůli Sazka Areně (od března 2008 nese jméno O2 arena) dokonce dostal do sporu s tehdejším premiérem Vladimírem Špidlou (ČSSD), jehož kabinet odmítl dát státní záruku na šestimiliardový úvěr na halu, stavěnou kvůli mistrovství světa v ledním hokeji.

Peníze na halu nakonec pocházely ze dvou zdrojů. Kromě úvěrů to byly dluhopisy, kvůli jejichž splácení nejprve dostávaly sportovní svazy stále méně peněz. A když pak Sazka koncem roku 2010 oznámila, že uhradí jen část splátky dluhopisů, vypluly její potíže na povrch a začal boj o ovládnutí firmy. Úspěšně z něj vyšly společnosti PPF a KKCG. V říjnu 2012 pak skupina PPF prodala svůj poloviční podíl v Sazce skupině KKCG, naopak v jejích rukou skončila libeňská hala.