Podívejte se: 15 nejlepších staveb roku 2015

Finalisté soutěže Stavba roku 2015: Bolt Tower v Ostravě - nástavba vysoké pece č. 1

Finalisté soutěže Stavba roku 2015: Bolt Tower v Ostravě - nástavba vysoké pece č. 1

Finalisté soutěže Stavba roku 2015: Bolt Tower v Ostravě - nástavba vysoké pece č. 1
Finalisté soutěže Stavba roku 2015: Zpřístupnění a nové využití NKP Hlubina v Ostravě
Finalisté soutěže Stavba roku 2015: Polyfunkční objekt Quadrio v Praze
Finalisté soutěže Stavba roku 2015: Obytný soubor Kajetánka v Praze
Finalisté soutěže Stavba roku 2015: Vzdělávací a kulturní centrum Broumov - revitalizace kláštera
14
Fotogalerie
Porota soutěže Stavba roku 2015 vybrala 15 finalistů, kteří se utkají o pět titulů. Ve hře zůstávají například multifunkční centrum Quadrio, Forum Karlín, Trojhalí Nová Karolina či Trojský most. Jména finalistů zveřejnila pořádající Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství na dnešním nominačním večeru.

Vítěznou pětici, která získá titul Stavba roku 2015, organizátoři soutěže vyhlásí 13. října na slavnostním večeru v pražské Betlémské kapli.

Titul mohou získat stavby nové i rekonstruované, urbanistické realizace veřejného prostoru, úpravy krajiny, pozemní bytové i nebytové budovy, dopravní a inženýrské stavby i specifická stavební díla. Podmínkou pro přihlášku do soutěže bylo dokončení a uvedení do provozu nebo zkolaudování v období od června 2014 do letošního května.

Loňskými stavbami roku byly Středoevropský technologický institut CEITEC v Brně, lanová dráha na Sněžku, rodinný dům „LF“ v pražských Nebušicích, letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi a obchodní centrum Šantovka v Olomouci. Veřejnost loni udělila cenu ostravskému Světu techniky ve Vítkovicích.