Podpora revitalizačních projektů vázne, podniky se obracejí na Zemana

Brownfield, průmyslové nevyužívané území

Brownfield, průmyslové nevyužívané území Zdroj: ctk

Moravskoslezští vlastníci průmyslových nevyužívaných území, takzvaných brownfieldů, požádali o podporu prezidenta Zemana. Mezi majitele pozemků patří například Vítkovice Machinery Group, Dalkia ČR nebo ArcelorMittal Ostrava. Nejsou spokojeni s dosavadním přístupem státu k problematice; přestože meziresortní komise postupně schválila téměř 300 projektů na obnovu daných ploch, dokončených jich je necelá třetina.

Vláda v roce 2002 přislíbila na revitalizace po hornické a hutnické činnosti v Moravskoslezském kraji 20 miliard korun, ale podle vlastníků brownfieldů z nich bylo v celém regionu dosud vyčerpáno pouze sedm miliard. „Více než stovka projektů čeká na vyhlášení veřejné zakázky, v některých případech dokonce několik let,“ uvedla za vlastníky Eva Kijonková.

„Ze strany státu je zřejmý nedostatek pozornosti věnovaný problematice průmyslových brownfieldů v Moravskoslezském kraji. Národní strategie není realizována a nedochází k plnění ekologických závazků z privatizačních smluv,“ uvedli vlastníci průmyslových areálů v textu, který předali prezidentovi.

Jsou mezi nimi například Vítkovice Machinery Group, Dalkia ČR, ArcelorMittal Ostrava, OKK Koksovny, Asental Group nebo Diamo. „Jejich brownfieldy v součtu představují rozlohu zhruba 1300 hektarů. V Moravskoslezském kraji a zejména na Ostravsku zůstaly po průmyslové činnosti stovky areálů zatížených ekologickými riziky,“ doplnila Kijonková.

Revitalizační projekty mohou přinést pracovní místa

Dalších 17,4 miliardy korun pro Ostravsko přislíbila vláda na likvidaci starých ekologických zátěží při privatizaci podniků. Do konce minulého roku bylo z této částky podle Kijonkové vyčerpáno jen 4,65 miliardy korun.

Iniciativu podpořil i vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraji Jiří Cienciala. „Revitalizační projekty jsou jedním z významných opatření na podporu zaměstnanosti. Revitalizační práce zaměstnávají stovky lidí a následné podnikatelské využití areálů může přinést tisíce pracovních míst,“ řekl Cienciala.

Vlastníci varují před tím, že pokud se stát problematikou nebude cíleně zabývat, investoři se budou obracet k jednodušší a levnější variante využívání zelených ploch a brownfieldy i nadále zůstanou ekologickou zátěží.