Polívkova farma jde znovu do dražby, nyní jen jako soubor budov a pozemků

Farma Bolka Polívky

Farma Bolka Polívky Zdroj: ctk

Farma Bolka Polívky
Farma Bolka Polívky
Farma Bolka Polívky
Farma Bolka Polívky
Farma Bolka Polívky
6
Fotogalerie
Bývalá farma Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku míří podruhé do dražby. Nyní se ale bude dražit pouze jako soubor pozemků a budov. Farma se tedy zájemcům nabídne bez pohledávek, ochraných známek nebo jiných aktiv.

Jako soubor movitých a nemovitých věcí chtěl farmu již napoprvé vydražit podnikatel a Polívkův přítel Alexandr Seidl. „Pro nového majitele je to jednodušší, protože dostane barák a pozemky, začne od nuly a nemusí řešit finanční záležitosti předchozího majitele,“ vysvětlil Seidl.

Aby se mohla nová dražba někdy na přelomu ledna a února uskutečnit, je potřeba ještě doplnit znalecký posudek a určit vyvolávací cenu. Právník Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod Petr Machálek hovořil opět zhruba o 15 milionech. „Podle našeho názoru se to za tu cenu neprodá a podle zákona je možné ji snížit až o 30 procent. Ale záleží, jak dopadne hlasování věřitelského výboru,“ uvedl Machálek. Farma zůstane i nadále uzavřená, výbor bude iniciovat snížení provozních nákladů na minimum.

Vítězná firma Alkony-CZ peníze nakonec nesložila

V první dražbě vydražila farmu pražská firma zabývající se realitami Alkony-CZ, peníze však nakonec nesložila. A to kvůli tomu, že zjistila, že Seidl vlastní okolní pozemky včetně příjezdové cesty. „Pokud by si to vydražitel pečlivě prostudoval, tak by na to přišel. Můžeme pouze spekulovat, proč to takto dopadlo a na to by měla odpovědět především tato firma,“ řekl Machálek. Podle Seidlových slov šlo pouze „o nějakou hru“. Podle něj je potřeba, aby se s ním budoucí vlastník dohodl na odkupu pozemků za běžnou tržní cenu, což se nestalo. „Nikdo neví, co je to za firmu. Její jednání mě překvapilo,“ poznamenal Seidl.

Ještě na sklonku léta naznačoval, že by měl o farmu zájem, dražby se však nezúčastnil. Zda bude mít zájem nyní, neví. „Kdyby to celé proběhlo klidněji, tak asi ano. Ale farmu nepotřebuju. Kdybych ji koupil, tak jen proto, abych zachránil kulturu v Olšanech, protože na kšeft to není,“ dodal.

Bolek PolívkaBolek Polívka | Mlada frontaHerec Bolek Polívka se musel své farmy vzdát.

Za Polívkovou farmou jsou uznané pohledávky přes 50 milionů korun, do konkurzu ji soud poslal v dubnu. Klíčové bylo, že farma získala evropskou dotaci na dostavbu hotelu a stavbu wellness, jenže poté nedokázala splácet faktury. Podle insolvenční správkyně Petry Hýskové Polívka ještě během konkurzu snižoval cenu farmy, proto podala před měsícem návrh na osobní bankrot. Soudy zatím řeší, jestli se řízení bude konat v Brně, což Polívka nechce, nebo v Praze.