Porodnici U Apolináře čeká miliardová rekonstrukce. Začne se porodními boxy

Zemská porodnice u Apolináře

Zemská porodnice u Apolináře Zdroj: profimedia.cz

Zemská porodnice u svatého Apolináře
Zemská porodnice u svatého Apolináře
Zemská porodnice u svatého Apolináře
Kaple svatého Kříže
Kaple svatého Kříže
7
Fotogalerie

Pražská Zemská porodnice u Apolináře, která funguje od roku 1875 a narodilo se zde půl milionu dětí, připravuje rekonstrukci a přístavbu pavilonu, která si během devíti let vyžádá 4,5 miliardy korun. Nyní začínají předprojektové přípravy, stavební práce budou zahájeny za čtyři roky a hotovo má být v roce 2030.

Rekonstrukce budov má normální provoz porodnice omezit jen minimálně. „Jednotlivá pracoviště se budou stěhovat do přístavby, která vznikne jako první,“ uvedl k logistice projektu David Feltl, ředitel Všeobecné fakultní nemocnice, pod niž Apolinář spadá.

Ještě před zahájením hlavní fáze stavebních úprav bude ministerstvo zdravotnictví, které porodnici zřizuje, investovat do  porodních boxů a jednoho operačního sálu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch náklady vyčíslil na 55 milionů korun.

V případě Všeobecné fakultní nemocnice v Praze se jedná o další investici.  Ministerstvo zdravotnictví již schválilo více než 1,5 miliardy korun na výstavbu nového sdruženého objektu na místě původní budovy A7. 

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub

„Všeobecná fakultní nemocnice investici potřebuje. Pavilon A7 je v nevyhovujícím stavu a jeho rekonstrukce je nezbytně nutná. Nově zde vznikne multipavilon, který v jedné budově sdruží obory urgentní péče, transfuzního oddělení a také laboratorní pracoviště. Jedná se již o sedmou strategickou investici v posledních čtyřech letech. Celkově jsme takto mezi páteřní nemocnice rozdělili 12 miliard korun,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Zemská porodnice u svatého Apolináře patří mezi nejdéle fungující porodnice světa. Každý rok se zde narodí přibližně 4500 dětí. V budově sídlí také Perinatologické centrum pro Prahu a Středočeský kraj I. typu, které se zaměřuje na nejzávažnější těhotenské a novorozenecké patologie. Porodnice je pro svou architektonickou hodnotu brána za chráněnou kulturní památku. Její součástí je také kaple svatého Kříže.