Pošta prodala nemovitosti v Praze 4 za 400 milionů, včetně velké budovy Na Strži

Areál České pošty na Pankráci

Areál České pošty na Pankráci Zdroj: Google street view

Státní podnik Česká pošta prodal v elektronické aukci tři nepotřebné nemovitosti v pražské Krči. Dohromady za ně získá téměř 400 milionů korun. Vítěz musí cenu uhradit do 30 dní. Pošta kvůli špatným hospodářským výsledkům zrušila od letošního července v Česku tři stovky poboček a ohlásila, že se bude zbavovat majetku.

Každou ze tří nabízených nemovitostí pošta prodávala prostřednictvím vlastní aukce. Nejvyšší vyvolávací cenu, přes 310 milionů korun, měla budova v ulici Na Strži. Do aukce šel také zastavěný pozemek s garážemi o výměře 849 metrů čtverečních s vyvolávací cenou přes 31 milionů korun. Třetí nabízenou nemovitostí byl pozemek o rozloze 88 metrů čtverečních, za který pošta žádala nejméně 400 tisíc korun, vyplývá z databáze aukcí na webu Tender arena.

Jednotlivé aukce se uskutečnily dnes. Pošta nyní vítězi aukce zasílá výzvu k úhradě kupní ceny. Musí ji složit do 30 dnů od jejího doručení, a poté bude zapsán v katastru nemovitostí. „Tím bude prodej nemovitostí České pošty na Praze 4 vypořádán,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Pošta hodlá v aukci nabídnout i budovu hlavní pošty v Jindřišské ulici v centru hlavního města. O nemovitost projevil zájem pražský magistrát.

Česká pošta loni vykázala ztrátu 1,73 miliardy korun, její pověřený ředitel Miroslav Štěpán v srpnu řekl, že letos očekává miliardovou ztrátu. Musela tedy sáhnout k úsporným opatřením. Pošta zaměstnává téměř 23 tisíc lidí, ke konci května zrušila v souvislosti s rušením poboček 924 míst, z toho dostalo výpověď asi 600 zaměstnanců.