Pošta propustí dalších téměř 300 lidí, má to přinést stamilionové úspory

Pobočka České pošty

Pobočka České pošty Zdroj: Tomeš Michael / E15

Česká pošta pokračuje v zeštíhlování. Na konci roku podnik opustí 282 zaměstnanců, pošta tím podle svých propočtů příští rok ušetří 200 milionů korun. Odchody se budou týkat všech centrálních pracovišť pošty po celém Česku.

Převážná většina propouštěných pracuje na manažerských, administrativních a podpůrných postech, uvádí pošta. Hromadné propouštění už oznámila Úřadu práce a dotčeným odborovým organizacím. 

Pošta již ke konci června a července propustila nejprve 574 zaměstnanců z 300 rušených poboček a poté okolo 250 doručovatelů. Celkem na poště nyní pracuje necelých 22 tisíc lidí.

Česká pošta zrušila v polovině roku 300 z 3200 poboček kvůli klesajícímu provozu. Podnik, který loni vykázal ztrátu přes 1,7 miliardy korun, by se měl do dvou let transformovat na provozovatele poboček, který poskytuje služby objednané státem, a komerční doručovací firmu Balíkovna. Transformaci schválila v polovině roku vláda.

Vedle propouštění by měl podnik ušetřit právě na zavírání poboček a díky prodeji nepotřebného majetku. Pošta hledá kupce pro řadu svých objektů včetně svého pražského sídla. Cena budovy v Jindřišské ulici se odhaduje na více než miliardu korun, zájem má například pražský magistrát, který sem chce přestěhovat úředníky ze Škodova paláce, kde Praze končí pronájem.