Budovy České pošty kupují obce i soukromníci. Budou z nich kanceláře nebo byty

Česká pošta v Jindřišské ulici v Praze.

Česká pošta v Jindřišské ulici v Praze. Zdroj: Profimedia.cz

Česká pošta má v plánu prodat desítky až stovky nemovitostí. První budovy v Praze i v regionech kupují obce i podnikatelé nebo developeři. Využití nemovitostí nejčastěji závisí na charakteru budovy. V některých případech chce Česká pošta zůstat s pobočkou v podnájmu.

Česká pošta prodává svou zatím nejdražší nabízenou budovu i s pozemky v ulici Na Strži na pražské Pankráci. Do aukce jde s vyvolávací cenou 310 milionů korun. Vedle budovy prodává zvlášť i garáž s pětatřiceti parkovacími místy na vyvolávací ceně 31 milionů korun. Pobočka pošty by ale měla na tomto místě zůstat, podle serveru ČT24 má státní podnik v plánu si prostory od budoucího majitele pronajímat.

Podobný osud má i pobočka v ulici Jindřišská, centrální budova České pošty. Ředitelství pošty se odstěhuje, poštovní pobočka zde má ale zůstat v nájmu. Zájemcem na odkup je hlavní město Praha. V případě budovy Na Strži má v plánu postavit na pozemcích nové byty a kanceláře. Do budovy v ulici Jindřišská město chtělo umístit stovky úředníků.

Zatímco pankrácká nemovitost se prodává formou e-aukce, v případě budovy v Jindřišské se Česká pošta dohodla s městem. „Bude to provedeno obálkovou metodou a máme dohodu, že Praha bude mít možnost dorovnat nejvyšší nabídku,“ řekl dříve pro e15 radní Adam Zábranský (Piráti). Vitík potvrdil, že budovy Jindřišská a Moravská jsou z pohledu veřejného zájmu velmi významné, takže změnili způsob prodeje.

Desítky nemovitostí prodává podnik i v regionech. Přestože nejvíce poboček bylo zrušeno hned po Praze v Moravskoslezském kraji, momentálně je zveřejněno nejvíce nabídek k prodeji v Plzeňském kraji, poté ve Středočeském a Jihočeském. V blízké budoucnosti plánuje dát do prodeje nejvíce nemovitostí v Pardubickém a Ústeckém kraji, následovat je budou kraje Moravskoslezský a Královéhradecký.

Jak budou budovy využity, závisí nejčastěji na kupci a na charakteru budovy. „My se většinou neptáme, co s prodanými domy bude dál, naším cílem je zkrátka prodat nemovitosti za nejvyšší možnou cenu,“ řekl Vitík pro e15. Administrativní budovy budou zřejmě využity na kanceláře, ty další na byty. „Prodáváme například budovu ve vesnici Chřibská v Ústeckém kraji, což je historická stavba. Tady se předpokládá, že po rekonstrukci bude dům využit na bydlení,“ komentuje Vitík. Tuto nemovitost dala pošta do dražby za asi pět a půl milionu korun, i zde chce však mít pobočku v pronájmu.

Pošta si slibuje vydělat prodejem nemovitostí několik miliard korun. Měl by to být jeden ze způsobů, jak se vypořádat s vážnými ekonomickými problémy, které podnik má. Dalšími kroky, které pošta udělala, bylo uzavření asi 300 obslužných míst, propuštění zhruba 600 zaměstnanců nebo například změna ceníku.