PPF chce v Praze otevřít centrum moderní architektury

Vizualizace nové budovy na Vítězném náměstí

Vizualizace nové budovy na Vítězném náměstí

Moderní architektura bude mít v Praze možná už za pár let konečně své centrum s knihovnou a výstavními prostory, tedy instituci známou z řady světových měst. Architekt Zdeněk Lukeš na konferenci týdeníku Euro vydávaném vydavatelstvím Mladá fronta uvedl, že o zřízení centra jedná se skupinou PPF v jejím plánovaném víceúčelovém projektu na Vítězném náměstí.

„Ať v západní Evropě přijedete kamkoli, všude najdete podobná centra,“ řekl Lukeš. Jeho vizí je, že by v centru byla například knihovna, mediatéka či kavárna. Nechyběly by ani výstavní prostory, v níž by se prezentovala Praha, architektura Prahy 6 i současná architektura jako taková. Provozovatelem centra by podle Lukešovy vize měl být pražský magistrát spolu s radnicí Prahy 6.

Důležité podle Lukeše je zapojit do činnosti takovéto instituce také vysoké školy, protože studenti by mohli využívat prostory pro představení svých architektonických návrhů nebo by mohli přicházet do informačního centra.

Vizualizace nové budovy na Vítězném náměstíVizualizace nové budovy na Vítězném náměstíNový pohled na Vítězné náměstí

„Nabídli jsme jednání o poskytnutí prostor pro takovéto centrum, nyní řešíme jeho koncepci a další detaily,“ sdělil mluvčí PPF Radek Stavěl. Skupina získala na stavbu v únoru souhlasný posudek v rámci posuzování vlivů stavby na životní prostředí.

Investor chce dát do projektu přibližně miliardu korun. Začít stavět hodlá PPF na začátku příštího roku, se zprovozněním administrativního centra počítá koncem roku 2015. Architektonický návrh z ateliéru Radana Hubičky získal název Lední medvěd. Stavba má pro kanceláře, obchody, služby a občanskou vybavenost nabídnout kolem 15 000 metrů čtverečních.