PPF postaví největší komplex kanceláří v Moskvě

Domácí práce. Návrh kancelářského centra udělal pro PPF ateliér Cigler Marani architects

Domácí práce. Návrh kancelářského centra udělal pro PPF ateliér Cigler Marani architects Zdroj: Vizualizace PPF

Skupina PPF chystá výstavbu vůbec největšího kancelářského projektu v Moskvě. „Na území celkem 45 hektarů vybuduje společnost PPF Real Estate Russia administrativní komplex čítající 430 tisíc metrů čtverečních kanceláří,“ sdělil deníku E15 mluvčí PPF Milan Tománek.

Pro srovnání: to je více než dvojnásobek ploch komerčního areálu BB Centrum v pražské Michli. Přesnou výši miliardové investice nechtěl Tománek upřesnit.

PPF už má i prvního nájemce. Telekomunikační firma Rostelekom si předem pronajala 90 tisíc metrů čtverečních kanceláří. Podle ruského deníku Kommersant jde o historicky největší nájemní transakci v ruské metropoli. Rekord dosud držela Sberbank s pronájmem 56 tisíc metrů čtverečních z roku 2008.

Projekt skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera má zatím pracovní název Telecom–City. Ruská média spekulují, že by se mohlo do komplexu přestěhovat také ministerstvo spojů nebo moskevská technická univerzita komunikace a informatiky. Termín zahájení výstavby nechce PPF zatím upřesnit. Kommersant však s odvoláním na představitele Rostelekomu Olega Rumjanceva napsal, že firma by se měla do nového komplexu přestěhovat ze stávajících dvou desítek budov už koncem roku 2014.

Skupina PPF získala pozemek pro Telecom–City v rámci restrukturalizace dluhu bývalého majitele ruské maloobchodní sítě Eldorado, kterou postupně odkoupila.

Území budoucího Telecom – City se nachází v oblasti takzvané Nové Moskvy poblíž městského okruhu u Kyjevské dálnice, vzdálené osm kilometrů od letiště Vnukovo. Novou Moskvu mají v hledáčku ruské úřady pro plánované přesídlení federální státní správy z centra metropole.

Realitní projekty PPF se v Rusku dosud soustředily hlavně na výstavbu nákupních center. Loni na podzim skupina dokončila v půlmilionové Rjazani, ležící necelých dvě stě kilometrů od Moskvy, obchodní a zábavní centrum M5 Mall. Projekt o téměř 70 tisících metrech čtverečních vyšel v přepočtu na více než 2,5 miliardy korun. Druhým komerčním projektem v Rusku je rovněž loni otevřené centrum Jarmarka v Astrachani, jehož rozšíření nyní PPF chystá. Ve fázi příprav je rezidenční projekt Klokovo na celkem 130hektarovém území nedaleko od Moskvy. PPF se podílela také na výstavbě logistického areálu Trilogy Park Tomilino, situovaného rovněž poblíž ruské metropole.