Praha 10 si vybrala stavební firmy, kterým přiklepne 1,6 miliardy

Milan Richter

Milan Richter

Radnici Prahy 10 se povedl husarský kousek. Do budoucna se už nebude muset obtěžovat vyhlašováním otevřených výběrových řízení na opravu každé střechy, výtahu či fasády nebo výstavbu mateřské školky. Úřad městské části uzavřel rámcovou smlouvu se čtyřmi stavebními firmami, kterým během příštích čtyř rozdělí stavební zakázky až za 1,6 miliardy korun.

Radnice desáté pražské části patří v tomto ohledu k průkopníkům. Rámcové smlouvy totiž nejsou na rozdíl od právních služeb ve stavebnictví právě obvyklé. Každá zakázka je příliš jedinečná na to, aby se daly předem nastavit určité parametry pro dosažení co nejvýhodnější ceny, panuje obecná shoda.

Radnice Prahy 10 soudí, že výhodnější než otevřená výběrové řízení je omezený okruh firem, které dopředu „zastropovaly“ ceny jednotlivých prací. Ve druhém kole se tyto čtyři známé firmy o konkrétní zakázku ještě „pobijí“ a zvítězí ta s lepší cenou, vysvětluje svou představu úřad. Jak v tomto počtu hodlá úřad zamezit tomu, aby se účastníci na cenách nedomlouvali, úřad nesdělil. Dokázal ale vyčíslit očekávanou úsporu na deset procent. Systém má ještě další benefit: zamezí potenciálnímu dělení zakázek na menší, čímž se obecně dosahuje toho, aby nemuselo proběhnout otevřené výběrové řízení, takže jde vlastně protikorupční opatření.

„Když jsme se o tento systém zajímali a chtěli jsme se inspirovat, nepodařilo se nám o tomto systému rámcových smluv téměř nic konkrétního zjistit. Nakonec jsme ho společně s odborníky vytvořili. Absolutně zamezuje možnosti korupčního jednání,“ pochválil novinku starosta Prahy Milan Richter.

V konkurenci celkem šesti nabídek uspěly v miliardovém komunálním tendru společnosti Podzimek a synové, Polabská stavební CZ, Subterra a Bau plus. Původně byl zájem o tuto zakázku vyšší. Kvalifikační předpoklady splnilo 26 firem z 29. Z těch potom městská část losováním – proběhlo ještě před novým zákonem o veřejných zakázkách, který jej jako netransparentní zakázal – vybrala deset firem, které vyzvala k podání nabídek. Přihlásilo se šest.