Praha 4 prodá PORG a koupí za desítky milionů koupaliště Lhotka

Budova Nový PORG

Budova Nový PORG Zdroj: CTK

Městská část Praha 4 odsouhlasila krátce před komunálními volbami obchod za 185 milionů korun. Prodá budovu školy v Jánošíkově ulici gymnáziu PORG a obratem koupí koupaliště Lhotka. Prodej i nákup odsouhlasili přes kritiku opozice i občanů zastupitelé. Podle opozice mohla Praha 4 koupaliště koupit, ale nemusela se zároveň nevýhodně zbavovat školy.

Opoziční zastupitelé se snažili ještě před hlasováním oba body, o kterých politici hlasovali současně, rozdělit. Návrh ale neprošel.

Koupaliště koupí Praha 4 za více než 50 milionů korun. Za budovu školy naopak získá 135 milionů korun, z toho ale bude muset zhruba 75 milionů vrátit PORGu jako náhradu za investice do rekonstrukce budovy. „Museli jsme rychle jednat, vlastník koupaliště uvedl, že to je jeho poslední nabídka. Řekl berte, anebo nechte být,“ zdůvodnil nákup starosta Prahy 4 Pavel Caldr (bezp.)

Jediná možnost, jak koupaliště zaplatit, je podle Caldra prodej budovy PORGu. „Řešili jsme zdroj financování a odmítám jako starosta odejít s prázdnou kasou,“ zdůraznil Caldr. Poté vysvětlil, že nechce sahat do rezervních financí městské části. „Co kdyby přišla vichřice,“ dodal dále.

Vedení PORGu má podle Caldra v plánu stavbu auly a tělocvičny, tedy náklady v dalších desítkách milionů korun, a městská část by mu musela podle smlouvy mezi oběma stranami v případě vypovězení nájmu radnice uhradit. Podle radní Ivany Staňkové (Pro Prahu) Praha 4 ani budovu školy nepotřebuje.

Vydírání zastupitelů

Prodej kritizovala například zastupitelka Iva Kotvová (SZ). Budova školy podle ní může být zdrojem trvalého příjmu a peníze na nákup koupaliště měla vzít radnice z rozpočtu. Upozornila také na to, že podklady k prodeji budovy dostali zastupitelé pouhý den před jednáním zastupitelstva.

Na jednání vystoupili i občané Prahy 4. V jednu chvíli na sebe obě strany pokřikovaly. Z řad veřejnosti znělo, že je rozpočet obce schodkový, z řad zastupitelů „drž hubu“. Občané se s politiky špičkovali i o přestávce. „Nechte si ty vaše magořiny,“ křiknul zastupitel Miloš Hájek (ČSSD).

„Je to vydírání zastupitelů. Jde o mimořádně nevýhodný obchod, když uvážíme ceny v okolí,“ sdělila před zastupiteli obyvatelka Prahy 4 Petra Rejchrtová. Jen ceny pozemků pod budovou školy mají podle ní hodnotu okolo 150 milionů korun.

O převod koupaliště Lhotka městská část podle starosty Caldra žádala už v roce 2004. Pozemky ale tehdy nezískala ani ona, ani hlavní město. „Tehdejší ministr rozhodl jinak,“ uvedl Caldr. Areál od roku 2005 vlastní společnost Eco-Investment, která patří slovenskému miliardáři Milanu Fiľovi. V minulosti se jednalo také o výměně koupaliště za jiné pozemky, například na Nových Dvorech a Kamýku. V obou případech ale z výměny sešlo.

Problémy v PORGu

PORG se v současnosti potýká s problémy, prestižní gymnázium opustil v poměrně krátké době už druhý ředitel. Odchod zdůvodnil tím, že se řízení celé instituce příliš přesouvá k šéfovi správní rady Martinu Romanovi.