Praha a stát hasí hrozící arbitráž

Hotelový komplex Augustine

Hotelový komplex Augustine Zdroj: hoteloperator.cz

Vyhraný soudní spor o jednu malostranskou nemovitost aktuálně zaměstnává pražskou radnici a dvě ministerstva. Město, stát a investor se nyní snaží dosáhnout dohody, která by zažehnala hrozící arbitráž. Z domu, o němž Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že patří hlavnímu městu, už je totiž strategická součást luxusního hotelového komplexu Augustine, který vznikl spojením a rekonstrukcí několika historických budov.

Investor rekonstrukce – společnost SC Mater – získal dům od firmy, která jej odkoupila před sedmi lety od ministerstva vnitra. To tehdy netušilo, že prodává objekt, který není jeho. Praha to ostatně zjistila až před dvěma roky v rámci dohledávání majetku, který by mohl historicky náležet obci. Vzhledem k tomu, že na výzvy města k jednání současný majitel nereagoval vstřícně, podala Praha v roce 2010 určovací žalobu, kterou se domáhala vlastnického práva. Před koncem minulého roku dal soud Praze za pravdu, investor se odvolal.

„My jsme se úspěšně domohli vlastnického práva. Myslím si, že navrhovaná dohoda je kompromisním řešením, které umožní všem zúčastněním stranám zachovat si tvář. Nikdo není absolutní vítěz, ani poražený,“ říká Radek Svoboda, šéf správy majetku hlavního města Prahy. Narovnání má celý problém, který by mohl podle vyjádření právních zástupců investora přijít stát i hlavní město Prahu na stovky milionů korun, sprovodit ze světa. Právníci společnosti SC Master vyčíslili náhradu možné škody až na 278 milionů eur. Ty by začala společnost vymáhat v případě, že by k dohodě nedošlo a odvolací soud, který proběhne v říjnu, by dal znovu Praze za pravdu. Společnost avizovala, že se bude domáhat náhrady v důsledku soudního řízení i v případě, že soud rozhodne v její prospěch.

Hotel AugustineHotel Augustine | hotel-operator.cz

Hotel AugustineHotel Augustine | hotel-operator.cz

Pokud plán ve čtvrtek posvětí pražské zastupitelstvo, nemělo by čtyřstranné dohodě už nic bránit. Praha by měla v jejím rámci získat za ministerstvem financí pohledávku ve výší 47,5 milionu korun, což je podle znaleckého posudku hodnota zchátralé nemovitosti před jejím zhodnocením. Celkem znalec odhadl cenu nemovitosti na 143 milionů korun, přičemž zhodnocení vyčíslil na zhruba 96 milionů korun. Hotel se stovkou pokojů, který je v provozu od roku 2009, si dlouhodobě pronajala a provozuje jej společnost Rocco Forte. Odhadovaná cena komplexu se blíží k miliardě korun. Objekt v Letenské ulic, o který se vede spor, je jeho nepostradatelnou funkční částí - kromě pokojů je v něm umístěno technické zázemí celého hotelu.

Zchátralý dům číslo 29 v Letenské ulici koupila od ministerstva vnitra v únoru v roce 2005 společnost I.C.S. za 29,7 milionu korun. Po sedmi měsících nemovitost odprodala společnosti SC Master za 34,5 milionu korun.

EuroEuro | E15