Praha a Vídeň mají nejdražší byty v regionu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Wikimedia

Praha má hned za Vídní nejdražší byty ve střední a východní Evropě. Uvedla to poradenská firma TPA Horwath na základě svého průzkumu, zaměřeného na aktuální ceny bytů v hlavních městech a městech do 500 tisíc obyvatel.

„Jako nejdražší se ukázala Vídeň, kde se ceny pohybují v rozmezí 6,8 milionů až 13,1 milionů korun, přičemž střední cena se pohybuje kolem 10 milionů. Hned poté následuje Praha, kde obvyklá střední cena činí 5,62 milionů korun. Nejlevnější byty má Bukurešť s cenou kolem 1,77 milionů korun,“ uvedla TPA Horwath. Cena bytu, kterou průzkum nepřepočítával na kupní sílu obyvatel, se vztahovala k bytu o velikosti 60 metrů čtverečních.

srovnání ceny bytůsrovnání ceny bytů | TPA Horwath

srovnání ceny bytůsrovnání ceny bytů | TPA Horwath

srovnání ceny bytůsrovnání ceny bytů | TPA Horwath

Pořadí se mění při srovnání bytů ve městech se sta tisíc až půl milionem obyvatel. Nejdražší byty v těchto sídlech má opět Rakousko, ale Česko se naopak dostává mezi nejlevnější. Poměrně drahé byty má zejména Chorvatsko.

„Jednoznačně největší rozdíl mezi cenami bytů v hlavním a menším městě má Rakousko a Česká republika. U nás se jedná o rozdíl zhruba čtyř milionů korun, v Rakousku je to téměř šest milionů. Naopak nejmenší rozdíly zaznamenalo Chorvatsko, kde se často jedná o atraktivní přímořská letoviska, a Rumunsko,“ vysvětlil Tomáš Podškubka z TPA Horwath.