Praha chce od Lordshipu jámu po Paláci Stromovka. Plánuje stavět parkoviště

stromovka

stromovka Zdroj: ctk

Vedení Prahy jedná s firmou Lordship o odkupu stavební jámy ve Veletržní ulici v Praze 7. Dnes to řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Cenu, za kterou by Praha stavební parcelu koupila, neřekl. Uvnitř stavební jámy by mohlo vzniknout parkoviště.

Na pozemku mezi ulicemi Veletržní a Strojírenská plánovala firma Lordship vybudovat nákupní galerii Palác Stromovka. Proti výstavbě se však postavila již v minulosti radnice Prahy 7. „Domlouváme se proto s vlastníkem parcely na odkoupení. Kdy jednání skončí, zatím ale nelze předpovídat,“ řekl Dolínek. Vyjednávanou částku nechtěl komentovat.

Na místě, kde měla stát nákupní galerie s byty, by tak podle Dolínka mohlo vzniknout podzemní parkoviště. Co by bylo na povrchu, není v tuto chvíli jasné. „Na tom bychom se domluvili s Prahou 7,“ řekl. Proti výstavbě se v minulosti postavili místní obyvatele i současné vedení radnice Prahy 7. Vadí jim například velikost projektu, který podle nich zhorší mimo jiné dopravní situaci v okolí.

Praha 7 podepsala nájemní smlouvu na pozemky v roce 2002 s firmou SEN Development. V roce 2006 projekt koupil britská firma Lordship. Galerie Stromovka má platné stavební povolení pro vybudování garáží i pro nadzemní část projektu. Lordship si pozemky od Prahy 7 pronajímá od roku 2002. Smlouva je uzavřena na 105 let s tím, že po jejich uplynutí přejde stavba do majetku městské části. Město za pozemky ročně dostává pět milionů korun.