Praha chce přilákat učitele, nabídne jim desítky bytů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas

Pražský magistrát vyčlení ze svého bytového fondu 200 bytů, které poskytne k bydlení učitelům škol, které Praha zřizuje. Slibuje si od toho přilákání kvalitních učitelů do Prahy. Uvedl to pražský radní Martin Dlouhý (TOP 09).

„Praha by měla zajišťovat rozvoj škol a kvalitní vzdělání. A základní podmínkou je udržet kvalitní učitele, což je někdy problematické, protože vysokoškolsky vzdělaní lidé jsou lákáni do soukromého sektoru,“ řekl Dlouhý.

Jedním z kroků, jak chce Praha do hlavního města nalákat kvalitní učitele, je právě nabídka bydlení. „Městu pochopitelně velmi záleží na zvyšování kvality výuky na jím zřizovaných školách. Jedním z podpůrných nástrojů takovýchto záměru je kromě jiného i zajištění dostupného bydlení pro učitele. Vždyť ve školách zřizovaných hlavním městem jich vyučuje více jak deset tisíc. Jejich motivace působit ve svém oboru i nadále, je pro nás velmi důležitá,“ uvedl Dlouhý.

Radní hlavního města dnes zároveň vyčlenili dalších 30 malometrážních bytů pro seniory. Dosud jich bylo 714. Rovněž dnes vyčlenili čtyři byty pro hasiče.

Praha v současnosti vlastní asi 10 900 bytů v 616 domech. Zhruba třetinu z nich by měla prodat. Celkem 4265 jich ale prodat nesmí, důvodem je to, že na jejich výstavbu v minulosti čerpala státní dotace. Zbavit se chce hlavně bytů, jejichž nájemníci mají smlouvy na dobu neurčitou.

Zahustit, nikoli rozředit. Praha připravuje změnu vyhlášky regulující stavby