Praha hledá investory pro vybudování marín

Návrh přestavby ledárny v pražském Braníku

Návrh přestavby ledárny v pražském Braníku Zdroj: Magistrat hl. m. Prahy

Praha chce postavit u Vltavy několik marín s restauracemi, kavárnami a dalšími komerčními objekty. „Plánuje se využití řeky pro vodní turistiku a vytvoření přístavišť pro rekreační lodě a jachty. Projekt je ve fázi prvotních příprav a hledání vhodných investorů,“ sdělila E15 mluvčí magistrátu Tereza Králová. Praha by tak podle úředníků mohla ještě zatraktivnit pro turisty.

Podle informací vydavatelství freytag & berndt, které zajišťuje pro hlavní město propagaci projektu na nadcházejícím (pozn. pro noviny už dnes začínajícím- Po) mezinárodním veletrhu nemovitostí Expo Real v Mnichově, mají předpokládané investice dosáhnout celkem až 1,4 miliardy korun.

Minimální varianta počítá s vybudováním mola ve Žlutých lázních za zhruba 15 milionů korun. „Optimální varianta zahrnuje navíc realizaci mariny v Libeňském přístavu za 1,037 miliardy korun do roku 2015,“ informoval Jakub Zmrzlík z freytag & berndt. Nejširší verze záměru počítá ještě s využitím nábřeží u bývalých ledáren v Braníku a také s marínou v Hodkovičkách, což představuje v obou případech investice po téměř dvou stech milionech korun. Částky přitom nezahrnují další náklady na výkup pozemků.

„Vytipované lokality byly kladně posouzeny z hlediska současného a výhledového využití území. Následovalo vypracování volumetrické studie Praha-Maríny společností Atelier 8000 představující architektonické řešení, rozsah vybavení a rámcové finanční posouzení,“ uvedl Zmrzlík.

Nápad na vybudování přístavišť s rozsáhlým komerčním využitím se neobjevuje v Praze poprvé. Před pěti lety měla například společnost České přístavy velké plány v Holešovicích. Chystala i developerský projekt bydlení na vodě, kdy chtěla přestavět 18 remorkérů, kotvících na vrakovišti v holešovickém přístavu, na hausbóty. Využít chtěla také zátoku v Libni nebo Císařskou louku na Smíchově. Záměr však zůstal na papíře.