Praha letos povolila rekordní počet bytů. Na pokrytí poptávky to stále nestačí

Praha letos povolila rekordní počet nových bytů.

Praha letos povolila rekordní počet nových bytů. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Praha letos povolila rekordní počet nových bytů.
Praha letos povolila rekordní počet nových bytů.
3
Fotogalerie

V letošním roce získalo stavební povolení téměř šest tisíc pražských bytů. Praha tak podle dat zveřejněných společností Central Group poslala do výstavby nejvyšší počet bytů od roku 2007. I přesto je tempo povolování nejpomalejší ze všech středoevropských metropolí. Ceny bytů proto dál porostou i v příštím roce. Zdražování by se ale podle očekávání společnosti Central Group, největšího hráče na trhu rezidenčních nemovitostí, mělo zpomalit.

„Tempo povolování nových bytů nadále nestačí. Letos sice Praha povolila 5 952 bytů, aby se ale deficit na trhu dál nezvyšoval, potřebujeme povolovat deset tisíc. Nejrůznější regulace situaci nezlepší,“ řekl majitel developerské společnosti Central Group Dušan Kunovský. Cesta k navýšení počtu povolených bytů ale prozatím přes nový stavební zákon nevede. „Nový stavební zákon je nejdříve potřeba upravit ve sporných bodech,“ uvedla výkonná ředitelka společnosti Michaela Tomášková.

V přípravě se v Praze nyní nachází sto třicet tisíc bytů v celkové hodnotě 1,2 bilionu korun. Dlouhodobě nejvíce se staví na brownfieldech na území Prahy 9, z čehož vyplývá i snazší finanční dostupnost. Prodejní ceny jsou tam v průměru o devět procent nižší, než je celopražský průměr. Cena za metr čtvereční se v Praze 9 jako v jediné městské části drží pod sto třiceti tisíci.

Navzdory vysokým cenám přesáhne letošní počet prodaných bytů hranici sedmi tisíc. Rekordní rok zaznamenal trh s nemovitostmi i přesto, že dostupnost bydlení se opět výrazně zhoršila. Zatímco ceny bytů se podle čísel zveřejněných developerskými společnostmi Central Group, Skanska a Trigema zvýšily o pětinu, na výplatní pásce si lidé polepšili pouze o pět procent. Na byt o podlažní ploše sedmdesát metrů čtverečních tak vydělá průměrný Pražan za šestnáct let.

Růst cen bytů by měl ale v příštím roce zpomalit. „Trh je v současnosti těžko předvídatelný i pro mě, zpomalení růstu cen ale očekáváme. Nabídkové ceny porostou na hranici deseti procent, ceny prodejní očekáváme vyšší zhruba o pět procent,“ sdělil očekávání společnosti Kunovský.

Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy?

Video placeholde

• Videohub