Praha připravuje rozsáhlý prodej bytů, může získat až miliardu

Sídliště Stodůlky

Sídliště Stodůlky Zdroj: Euro Tomas Novak

Pražští zastupitelé by měli v červnu v první vlně privatizace schválit prodej několika stovek bytů v osmi až deseti panelových domech na sídlištích v Praze 5. Předpokládaný výtěžek by se mohl pohybovat mezi 500 miliony až miliardou korun. Do konce roku chce Praha podle schváleného harmonogramu prodat zhruba 1200 bytů.

V dalších třech letech budou mít nájemníci možnost odkoupit dalších skoro 2670 bytů, mimo jiné na sídlištích ve Vysočanech, Strašnicích, Stodůlkách, na Černém Mostě a v Řepích. Ze všech etap privatizace by měla Praha podle odhadů získat asi 4,9 miliardy korun. Část peněz bude podle náměstka primátora Ivana Kabického směřovat do sociálních projektů. „Třeba do projektu metropolitní nemocnice Bulovka a na výstavbu domů pro lidi se zdravotním postižením,“ řekl.

Podmínky prodeje zastupitelé odhlasovali už loni v květnu. Praha bude prodávat především celé domy, a to bytovým družstvům, která si jejich obyvatelé založí. Pokud nájemníci nebudou chtít dům koupit, zůstane v majetku města. Byty by se měly prodávat za tržní ceny. Už nyní se mluví o částce 17 500 korun za metr čtvereční. O konkrétní ceně ale podle Kabického rozhodovat zastupitelstvo až ve chvíli, kdy bude schvalovat prodej jednotlivých bytových domů. Vycházet bude ze znaleckých posudků.

S podmínkami privatizace nesouhlasí opozice. Obává se hlavně o osud peněz, které město prodejem získá.

Praha vlastní asi 10 900 bytů v 616 domech. Celkem 4265 z nich ale nesmí prodat. Důvodem je to, že na jejich výstavbu v minulosti čerpala státní dotace. Zbavit se chce hlavně bytů, jejichž nájemníci mají smlouvy na dobu neurčitou.