Praha spustila zásadní rekonstrukci Průmyslového paláce. Hotova má být za tři roky

Vizualizace nové podoby Průmyslového paláce na pražském výstavišti

Vizualizace nové podoby Průmyslového paláce na pražském výstavišti Zdroj: Metrostav

Vizualizace nové podoby Průmyslového paláce na pražském výstavišti
Levé křídlo secesního Průmyslového paláce na pražském výstavišti zničil v noci na 17. října 2008  rozsáhlý požár.
Levé křídlo secesního Průmyslového paláce na pražském výstavišti zničil v noci na 17. října 2008  rozsáhlý požár.
Levé křídlo secesního Průmyslového paláce na pražském výstavišti zničil v noci na 17. října 2008  rozsáhlý požár.
Průmyslový palác v Praze na Výstavišti
9
Fotogalerie

Po třinácti letech od požáru Průmyslového paláce na pražském Výstavišti začíná jeho rekonstrukce. Konsorcium firem vedených společností Metrostav DIZ převzalo od magistrátu staveniště v areálu Výstaviště Praha. Stavební práce tak začnou do měsíce.

Kompletní rekonstrukce středního a pravého křídla společně s výstavbou levého křídla by měly být hotové do tří let. „Dnes jsme stavařům předali klíče od Průmyslového paláce a zahájili jeho rekonstrukci. Odškrtáváme si tak další z věcí, které jsme chtěli v tomto volebním období stihnout. Levé křídlo vyhořelo v roce 2008 a lidé čekají na jeho rekonstrukci,“ uvedl při předávce staveniště Pavel Vyhnánek, náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu, který má areál Výstaviště Praha na starosti.

Předání předcházela technická příprava. Z budov bylo odstraněno vnitřní vybavení a kilometry kabelů. Nyní už konsorcium stavebních firem na své náklady například oplotí staveniště a postaví přístupové komunikace. V únoru pak na staveniště najede technika a práce se rozběhnou naplno. Budou postaveny přípojky a přeložky areálových inženýrských sítí nejen pro připojení stavebního zázemí, ale i samotné budovy Průmyslového paláce.

Celkové rekonstrukce se tak dočká i hlavní budova a bude konečně postaveno i vyhořelé křídlo. „Jsme přesvědčeni, že investice do budov po třiceti letech je správná. Celkové náklady na rekonstrukci výstavních sálů budou kolem 260 milionů korun,“ doplnil spoluautor projektu rekonstrukce Štěpán Tomš ze studia SOA.

„Specialisté začnou restaurátorskými průzkumy, demontáží historických prvků z interiéru objektu – například parket nebo vitráží zasažených požárem – a ochranou těch, které jsou nedílnou součástí budovy. Na rekonstrukci a dostavbu Průmyslového paláce, jenž je chráněnou kulturní památkou, nasadilo konsorcium firem odborníky z týmu, který před nedávnem rekonstruoval podobně cennou budovu, a to Národní muzeum,“ doplnil Vyhnánek.

Veřejnou zakázku na rekonstrukci Průmyslového paláce získalo konsorcium Společnost pro Průmyslový palác vedené Metrostavem DIZ. Na projektu se budou podílet společnosti Avers, Syner a mateřský Metrostav.

„Věřím, že se nám podařilo sestavit tým zkušených odborníků, kteří mají reference z podobně náročných projektů,“ uvedl předseda sboru jednatelů společnosti Metrostav DIZ Karel Volf. 

Na největší zásah v areálu se dlouho připravovala také akciová společnost Výstaviště Praha. Život v areálu neutuchne ani přes místní stavební omezení. Spodní část Výstaviště i jeho sportovní zóna zůstanou během stavby v plném provozu. Náhradní prostory k pronájmu na konání akcí nabídne v loňském roce modernizovaný Křižíkův pavilon D nebo postupně rekonstruované další Křižíkovy pavilony, restaurace Bohemia nebo divadlo Spirála.

„Dostavba levého křídla a celková rekonstrukce Průmyslového paláce je pomyslnou tečkou za zásadní proměnou a modernizací areálu,“ dodal k projektu Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha.

Po dokončení Průmyslový palác nabídne multifunkční halu pro společenské akce, výstavnictví, veletrhy, prodejní akce, prezentace firem, kongresy nebo kulturní akce, jako jsou koncerty, představení či projekce.

Podívejte se, jak probíhala rekonstrukce Státní opery

Video placeholde
Rekonstrukce statni opery • E15, Michal Nosek