Rok mostů. Pražský magistrát zahájí před volbami hned několik staveb

Lávka HolKa propojí Holešovice s Karlínem

Lávka HolKa propojí Holešovice s Karlínem Zdroj: IPR, Camp

Dvorecký most, IPR, Praha
Lávka HolKa propojí Holešovice s Karlínem
Lávka HolKa propojí Holešovice s Karlínem
Lávka HolKa propojí Holešovice s Karlínem
Lávka HolKa propojí Holešovice s Karlínem
22
Fotogalerie

Praha se v letošním předvolebním roce zaměří kromě dalších dopravních staveb zejména na mosty. Začne druhá část opravy Barrandovského mostu. Již  odstartovala stavba lávky HolKa přes ostrov Štvanice mezi Holešovicemi a Karlínem. A soutěží se zhotovitel Dvoreckého mostu mezi Prahou 4 a 5.

„Za rok touhle dobou budeme mít rozestavěné dva úplně nové mosty. Štvanickou lávku HolKa a Dvorecký most. Letos jsme plánovali, vypisovali veřejné zakázky. U lávky mezi Holešovicemi a Karlínem kopneme do země hned zkraje letošního roku. U Dvoreckého mostu soutěžíme zhotovitele a stavební práce začnou ve druhém pololetí,“ uvedl náměstek pražského primátora  Adam Scheinherr na svém facebookovém profilu.

Na jaře by měla začít také druhá část rekonstrukce Barrandovského mostu. Zatím stavební firmy pracovaly ve spodní části konstrukce, takže doprava na frekventovaném soumostí omezena nebyla. Na jaře se má situace změnit, i když město počítá podle Scheinherra s tím, že po celou dobu oprav bude most průjezdný ve třech ze čtyř pruhů v obou směrech. „Opravy počítají s výměnou mostního svršku na všech mostech, ze kterých se soumostí skládá, včetně nájezdových ramp ze Strakonické a Barrandovské ulice. Potrvají do roku 2026,“ doplnil náměstek primátora.

Budoucí podoba stanice Praha-Bubny

Video placeholde
• Správa železnic

Modernizace se dočká i Hlávkův most, který denně přejede přes 80 tisíc aut. „Předlážděním zpomalujeme chátrání a zjednodušíme budoucí rekonstrukci. Před stavem mostů nezavíráme oči. Jsou to ikonické dominanty města. Vážíme si jejich urbanistického i architektonického přínosu pro Prahu. Věnujeme jim náležitou péči na základě přesných dat z důkladných diagnostik,“ uzavřel mostní plány Scheinherr.

Pražané budou letos na podzim vybírat nové zástupce do zastupitelstev 57 městských částí i do zastupitelstva celopražského. Současný primátor Zdeněk Hřib plánuje svou funkci obhajovat.

Podívejte se na vizualizace nových mostů v Praze: