Praha uhájila tržnici v Holešovicích. Bývalý nájemce musí městu doplatit čtvrt miliardy

Současná podoba Pražské tržnice

Současná podoba Pražské tržnice Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Vizualizace nové dominanty Pražské tržnice
Studie rozvoje Pražské tržnice
Studie rozvoje Pražské tržnice
Studie rozvoje Pražské tržnice
Studie rozvoje Pražské tržnice
10
Fotogalerie

Po téměř deseti letech definitivně skončil spor o Pražskou tržnici v Holešovicích. Nejvyšší soud na přelomu roku odmítl dovolání bývalého nájemce tržnice Delta Center, a potvrdil tak dva roky staré rozhodnutí Městského soudu v Praze, že areál patří do správy hlavního města. Magistrát chystá několikamiliardovou rekonstrukci tržnice.

„Je to veliké vítězství a zadostiučinění pro všechny Pražany. A již definitivně uzavřená kapitola,“ uvedl pražský náměstek Pavel Vyhnánek (Praha sobě), podle kterého se na vítězství podíleli jeho předchůdci v čele s někdejší radní a nynější opoziční zastupitelkou Alexandrou Udženijí (ODS).

Spor se táhne od roku 2012, kdy Praha kvůli neplnění smluvních povinností ukončila firmě Delta Center nájem areálu. Ta dostala tržnici do správy v roce 1995 na rovných padesát let. S předčasným ukončením nájmu nesouhlasila a s městem se soudila. Kvůli vleklému sporu tržnice chátrala a město ji nemělo možnost renovovat. V roce 2019 rozhodl Městský soud v Praze, že Delta Center musí tržnici vyklidit a metropoli uhradit na dlužném nájemném a úrocích 246 milionů korun.

Prahu čekají v příštích letech velké změny

Video placeholde
• Videohub

Byť se firma ihned odvolala k Nejvyššímu soudu, město začalo přede dvěma lety plánovat rekonstrukci. Postupně zmizely stánky z hlavní třídy tržnice, zbouraly se dva domy z devadesátých let, začaly opravy jednotlivých historických budov a magistrát nechal zpracovat studii rozvoje tržnice. Město také loni vyhrálo soud s provozovatelem nechvalně známého nevěstince Showpark, který podle rozsudku měl prostory vyklidit.

Od letošního července převezme správu tržnice od magistrátu městská firma Výstaviště Praha, která se stará o nedaleký areál Výstaviště. Firma dostane za úkol zejména zrychlit plánované opravy, jejichž cena v průběhu patnácti let dosáhne dvou až tří miliard korun.

„Na Výstavišti se udělaly za tři roky práce, na které by magistrátní odbor neměl kapacitu. Když se nám tyto lidi podaří nasadit v tržnici, jsem přesvědčen, že v horizontu pár let se to projeví v rychlosti,“ řekl Vyhnánek.

Areál bývalých jatek se má po rekonstrukci blížit moderním tržnicím, které vznikají v evropských městech. Má se tam snoubit kultura, obchod a gastronomie. Vzniknout mají kanceláře, nové obchodní prostory i vyhlídková věž. Plánuje se i rekonstrukce venkovních prostor, přičemž podoba vzejde z loni vyhlášené mezinárodní architektonické soutěže. Cílem je zejména dostat do tržnice více zeleně. Obnovy se dočká i dlouhodobě uzavřená budova bývalé burzy, která je v havarijním stavu.

Podobné plány měl pražský magistrát i se Staroměstskou tržnicí v centru města mezi ulicemi Rytířská a 28. října. Město původně chtělo tržnici za téměř půl miliardy korun samo opravit, jak navrhoval radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Koaliční Piráti ale byli proti.

Chabr poté uvedl, že magistrát zvažuje otevření prostoru pouze s menšími úpravami, což ale komplikují vnitřní dispozice haly necitlivě upravené za minulého režimu. Lepším řešením by podle něj bylo najít soukromého provozovatele.