Praze chybí přes 70 tisíc městských bytů. Právo na ně má přes sto tisíc zaměstnanců

Praze chybí tisícovky městských bytů.

Praze chybí tisícovky městských bytů. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Historicky první architektonická soutěž na městský development v Praze má svého vítěze
Tu druhou na bytový dům poblíž vršovického Ďolíčku zase vyhrál ateliér Kuba & Pilař architekti.
Velkou část pozemků s plánovanou výstavbou drží hlavní město například v okolí budoucí stanice metra D Libuš. Několik tisíc městských bytů by mohlo vyrůst i zde.
4
Fotogalerie

V Praze žije asi 105 tisíc příslušníků profesí, na které se město vedle sociálně slabých přednostně zaměřuje v bytové politice a nabízí jim nájemní byty. Vyplývá to z analýzy, kterou si nechala zpracovat městská Pražská developerská společnost (PDS). Mezi preferované profese patří pracovníci ve školství, zdravotnictví a sociálních službách či hasiči, policisté a strážníci. V Praze je hlášeno asi 1,28 milionu obyvatel, ve skutečnosti jich v metropoli žije asi o 300 tisíc více.

Praha v posledních letech čelí bytové krizi. Magistrát má kolem 7000 bytů, dalších asi 23 tisíc mají ve správě městské části. Podle analýzy společnosti KPMG z roku 2018 po roce 1991 přešlo do vlastnictví Prahy 194 tisíc bytů, většina se rozprodala při privatizacích. Současné končící vedení magistrátu privatizace zastavilo, ale některé městské části, které si o bytech rozhodují samy, v nich ve větší či menší míře pokračují.

Město plánuje stavět nové obecní nájemní byty, které mají z velké části sloužit právě profesím, které jsou pro chod metropole nezbytné a jejich zástupci mohou mít s ohledem na růst cen bydlení v hlavním městě problémy si byt zajistit na trhu. Pro tento účel založil magistrát jako příspěvkovou organizaci PDS, která nyní připravuje asi 60 bytových projektů na městských pozemcích.

Z analýzy podle ředitele PDS Petra Urbánka vyplynulo, že rozložení preferovaných profesí je v metropoli poměrně nerovnoměrné. „To souvisí zejména s rozložením velkých nemocnic a areálů vysokých škol jako míst s tisíci pracovníků v jedné lokalitě – jde zejména o Prahu 1 a 2, Prahu 5, Prahu 6 a Prahu 8,“ uvedl. V Praze 1 podle analýzy připadá na tisíc obyvatel asi 370 příslušníků klíčových profesí, v Praze 2 je to 297 a v Praze 5 je jich 137.

Autoři analýzy vycházeli při stanovení počtu zaměstnanců z veřejných zdrojů. Zaměstnanců ve zdravotnictví je podle dokumentu v metropoli asi 49 tisíc a ve školství 43 tisíc. V sociálních službách analýza uvádí 6150 zaměstnanců a u bezpečnostních složek, které zahrnují policii i městské strážníky, je to 5900. Zaměstnanců požární ochrany je podle dokumentu v hlavním městě asi 840.

Praha má podle Českého statistického úřadu zhruba 1,28 milionu obyvatel. Jak však před časem zjistil městský Institut plánování a rozvoje z anonymizovaných dat mobilních operátorů, reálně jich je o asi o 300 tisíc více. Denně navíc do metropole dojíždí dalších přibližně 200 tisíc Středočechů.