Pražské záchrance svitla naděje na vlastní centrálu

ZZS Troja II. Od skály.

ZZS Troja II. Od skály. Zdroj: Hlavni mesto Praha

Městská část Troja svolá do konce září mimořádné jednání zastupitelstva, na kterém zváží stáhnutí žaloby proti stavbě budovy záchranné služby. Zástupci Troji se na tom dohodli s radním Radkem Lackem (ANO). Troja dosud s umístěním administrativní budovy na okraji svého území nesouhlasí. Spor se táhne zhruba od roku 2009, kdy Praha o umístění záchranky do Troji rozhodla. Zahájení stavby brání předběžné rozhodnutí soudu.

Lacko považuje výsledek páteční schůzky za úspěch. „Přinejmenším budeme na konci září vědět, jaké je finále, na čem jsme,“ řekl. Pokud Troja setrvá na svém nesouhlasu se stavbou, bude podle Lacka Praha muset začít zvažovat, co dál. Obává se, že čekání na definitivní rozhodnutí soudu o žalobě trojských by mohlo trvat roky.

Pražská radnice tlačí na trojské zastupitele už několik týdnů a podle informací deníku E15 jsou někteří z nich připraveni odsouhlasit stažení žaloby. Praha nabízí ústupky, z projektu by například zmizel heliport. Ty by se popsaly v memorandu. Už dříve se budova o jedno patro snížila.

Přesto podle místostarosty Tomáše Drdáckého tak velká administrativní budova do Troji nepatří. „Nejsme proti záchranné službě, ale vnímáme Troju jako rezidenční čtvrť s celoměstsky významnou rekreační funkcí,“ řekl Drdácký. Žádné nové argumenty podle něj Praha nepřináší.

Lacko zdůrazňuje, že do přípravy stavby bylo už mnoho investováno a záchranka na novou budovu čeká už roky. To ale podle Drdáckého není chyba Trojských, kteří s projektem nesouhlasí od počátku. „I když proti tomu byly výhrady, dál dělali projekt a řízení. To teď nemůže být argument, že už nelze jít zpátky,“ říká.

V nové budově má být na jednom místě administrativa pražské záchranné služby, garáže, dispečink a školicí centrum. Dosud je zázemí záchranky po Praze na různých místech. Stavba má stát zhruba 400 milionů korun.