Magistrát naléhá na Troju kvůli budově záchranky, stále je jen na papíře

ZZS Troja.

ZZS Troja. Zdroj: Hlavni mesto Praha

ZZS Troja II. Od skály.
ZZS Troja II. Nový návrh je o patro nižší.
ZZS Troja II. Od mostu.
Původní návrh budovy ZZS hl. m. Prahy.
4
Fotogalerie
Když se v roce 2009 pražský magistrát rozhodl postavit nové sídlo pražské záchranné služby v Troji, jistě nečekal, že ani v roce 2016 nebude stavba zahájena. Místo toho, aby už čtyři roky fungovala, je moderní budova stále jen na papíře. Magistrát ji totiž prosazuje přes odpor městské části Troja, podle které se stavba na dané místo vůbec nehodí.

Stáhněte žalobu, ať může stavba začít. S takovou prosbou se obrátil pražský radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO) na zastupitele pražské městské části Troja. Soudní spor mezi Prahou a Trojou blokuje zahájení stavby nového sídla a zázemí Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy. „Jednání soudu dosud nařízené nebylo. Pokud žalobu nestáhnou, může to trvat ještě roky,“ uvedl Lacko.

Podle názoru starosty Troje Tomáše Bryknara (Trojský kůň 2014) ale nemá městská část důvod měnit názor, dokud nerozhodne soud. „Máme usnesení zastupitelstva z roku 2015. To říká, že se městská část má bránit správní žalobou proti umístění této stavby,“ říká Bryknar.

Jestli na nejbližším zasedání trojských zastupitelů na otázku umístění sídla záchranky dojde, není jisté. Na programu zatím toto téma zařazené není. Naopak se přímo v Troji diskutuje o obnově říční krajiny v Trojské kotlině a o využití říční nivy k rekreaci.

Pro pražskou záchranku je zásadní mít co nejdříve novou budovu, kde by se zázemí záchranářů včetně administrativy, dispečinku, garáží nebo školicího centra koncentrovalo na jediném místě. Jestli to bude v Troji, nebo na jiném místě s dobrou dopravní dostupností, není zásadní. Uvedl to před časem v Českém rozhlase ředitel pražské záchranky Petr Kolouch. V budově má být také přinejmenším jedno výjezdové stanoviště záchranky a heliport.

Dříve se zvažovalo například umístění nové budovy na Bulovce. Tam by ale stavba vyšla dráž, protože by se stavělo ve svahu. Mluvilo se také o pozemku na Palmovce. Podle Lacka ale v současnosti Praha alternativní pozemek nehledá. Stavba v Troji by měla vyjít zhruba na 400 milionů korun.

Umístění nové budovy pražské záchranky, které prosazuje magistrát

„Na průtahy není čas, bylo investováno už příliš velké množství prostředků a záchranáři na stavbu nové záchranné služby už čekají zoufale dlouho,“ říká Lacko. Projekt má vydané územní rozhodnutí. Z potřebných razítek pro stavební povolení už Praze chybí prakticky jen souhlas městské části Troja. „Zastupitelé, kteří podpoří, popřípadě prosadí tento veskrze bohulibý projekt, budou v očích veřejnosti spasiteli, kteří doslova zachránili záchranku,“ apeluje pražský radní na trojské zastupitelstvo.

Pražští zastupitelé kvůli stavbě nové budovy záchranky v roce 2012 měnili územní plán. Odpůrci stavby upozorňují nejen na význam zdejší krajiny, ale také na nebezpečí povodní. Aby vyšlo městské části vstříc, rozhodlo se vedení Prahy původní projekt snížit o jedno patro.