Projekt roku: architekti ocenili kontroverzní budovu v Dejvicích

PPF Real Estate

PPF Real Estate Zdroj: PPF Real Estate

Kontroverzní budova architekta Radana Hubičky, která má vyrůst na pražském Vítězném náměstí v Dejvicích, se stala nejlepším architektonickým projektem letošního roku. Tato kategorie se letos poprvé stala součástí ocenění Stavba roku, kterou pořádá ABF - Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Stavbu budovy, přezdívané kvůli tvaru Lední medvěd, plánuje investor, PPF Real Estate, zahájit v příštím roce.

Návrh Architektonického Atelieru Radana Hubičky zvítězil v oficiální soutěži konané podle pravidel České komory architektů. „Velmi mě těší, že porota náš návrh budovy na Vítězném náměstí ocenila. Je dobře, že budova budí diskuse. Jsou důkazem, že návrh není běžnou šedí architektonické práce. Jsem přesvědčen, že se budova Line stane po svém dokončení symbolem moderní architektury v Praze,“ prohlásil Hubička.

Objekt i jeho umístění vzbudil u místních vášnivé diskuse. Radnice Prahy 6 kvůli nim dokonce dočasně pozastavila územní řízení. Odpůrci stavby si totiž oficiálně stěžovali na podjatost vedení radnice i stavebního úřadu. Investor oponuje, že je projekt v souladu s územním plánem. Architektonický návrh navíc podpořili i někteří významní architekti, například Eva Jiřičná či John Eisler.

PPF Real EstatePPF Real Estate | PPF Real Estate

Občanské sdružení Pro Hanspaulku, které patří k nejhlasitějším odpůrcům projektu, minulý týden obvinilo autora návrhu z plagiátorství. „Objekt téměř totožný s návrhem stavby Line společnosti ovládané miliardářem Petrem Kellnerem už stojí v jihoafrickém Kapském městě. Hubička použil téměř stejné prvky, které již zdobí stavbu vybudovanou před pěti lety na pobřeží Atlantického oceánu,“ uvedl předseda občanského sdružení Michael Pokorný.

Polyfunkční budova na Vítězném náměstí nabídne prostory o rozloze přibližně 18 tisíc metrů čtverečních, její součástí budou kanceláře, služby, kavárna, knihovna i podzemní parkoviště. Stavbu chce investor zahájit v příštím roce, konec výstavby je naplánován na rok 2016.