Prologis koupil ve střední Evropě sklady za miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Na trhu průmyslových nemovitostí byla uzavřena další obří transakce, která zahrnuje Českou republiku, Slovensko a Polsko. V obchodu, o jehož přípravě deník E15 informoval již v květnu, koupila developerská skupina Prologis portfolio skladů o 230 tisících metrech čtverečních, oznámila firma. Prologis při jednání zastupovala poradenská firma JLL.

Transakce s americkou private equity skupiny Heitman zahrnuje mimo jiné skladový komplex Business Park Rudná na dálnici D5 u Prahy. Se 150 tisíci metry čtverečními je to jeden z největších logistických parků v zemi. Přestože Prologis hodnotu obchodu nezveřejnil, pohybuje se bezpečně v řádu miliard korun. Když nedávno konkurenční developer PointPark Properties koupil nedávno zhruba trojnásobně velké portfolio skladů, dal za ně 523 milionů eur. „Jsme potěšeni, že jsme koupili tyto velmi dobře umístěné logistické budovy za cenu zohledňující reprodukční náklady. Jedná se o vysoce kvalitní nemovitosti, které doplní naše stávající portfolio. Především v případě pražského portfolia se jedná o dlouhodobě fungující park, který bude v nadcházejících letech profitovat z růstu dostupné pracovní síly,“ uvedl Philip Dunne, prezident společnosti Prologis pro Evropu.

Období změn

Akvizice Prologisu je součástí bouřlivých změn, které prodělává trh průmyslových nemovitostí. Samotná firma je jejich aktivním tvůrcem. Nedávno například od Skanska Property koupila velkou průmyslovou zónu v Jenči u Prahy.

Peněz na expanzi má dost. Firma se totiž předloni podělila o své obří evropské portfolio včetně Česka s investiční divizí norské centrální banky, která spravuje státní penzijní fond. Cílová hodnota základního kapitálu tohoto prvního společného podniku s Nory je 2,4 miliardy eur.

Z nových čísel poradenské společnosti CBRE vyplývá, že investice do evropských skladů a průmyslových hal se v letošním prvním pololetí zvýšily meziročně o 25 procent na 8,7 miliardy eur. Je to nejlepší pololetní výsledek od roku 2007.