Průmyslovou zónu v Jenči převezme americký Prologis

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: B2B

Trh průmyslových nemovitostí čeká další přesun majetku za stamiliony korun. Developerské společnosti Skanska Property se po mnoha letech podařilo najít kupce pro všech 40 hektarů průmyslové zóny ve středočeské Jenči, která loni neúspěšně lákala do svého areálu americký internetový obchod Amazon. Projekt R6 Logistics Park na západním okraji metropole kupuje americký developer Prologis zhruba za půl miliardy korun.

Deníku E15 to potvrdil zdroj obeznámený s jednáním. Firmy informaci nekomentovaly. Obě strany už podepsaly takzvaný letter of intent, což je exkluzivní dohoda, která při takovýchto velkých obchodech předchází podpisu samotné kupní smlouvy. Pozemky u rychlostní silnice R6 si původně rezervovala developerská společnost Goodman, která se ucházela o stavbu jednoho z tuzemských skladů Amazonu.

V souboji o amerického internetového obra ale nakonec byla úspěšnější konkurenční Panattoni, která Amazon umístí do nedaleké Dobrovíze. Část pozemků v Jenči má už i stavební povolení, což znamená, že developer na nich může začít okamžitě stavět. Další mají územní rozhodnutí. Haly v projektu mohou pojmout sklady i lehkou výrobu.

Trn z pany Skansky

Skanska Property se prodejem pozemků zbaví trnu v patě. Projekt se totiž snaží udat minimálně od začátku krize, kdy upustila od plánů stavět sklady. V roce 2010 se Skansce podařilo v Jenči prodat 75 tisíc metrů čtverečních rakouské logistické firmě Gebrüder Weiss. O rok později si menší pozemek přikoupil belgický developer ILD. V případě Prologisu je dojednávaná akvizice další známkou nové expanze firmy na tuzemském trhu. Jak už deník E15 informoval, společnost není daleko rovněž od koupě mezinárodního skladového portfolia společnosti Heitman. To zahrnuje také velký logistický areál v Rudné u Prahy.

Pozemky pro sklady jsou v kurzu

Na nákupy nových parcel vyrazili také další developeři průmyslových nemovitostí. Společnost VGP, která má velkou část byznysu v Česku, oznámila akvizici více než 50 hektarů u německého Mnichova, kde vybuduje zcela nový logistický park. Další pozemky společnost kupuje i v okolí Norinberku. Areál pro výstavbu skladových prostor nedávno získala ve středočeských Nupakách u dálnice D1 rovněž realitní společnost CTP.

Analýza společnosti Prologis: Poptávka stoupá napříč všemi odvětvími