Průzkum: průmyslové nemovitosti se zaplní, hlavně internetovými obchody

Průmyslová zóna v Ostravě

Průmyslová zóna v Ostravě Zdroj: Straka Martin/E15

Podíl volných průmyslových nemovitostí nejvyšší kvality v Česku letos meziročně klesne zhruba o jeden procentní bod na sedm procent, v roce 2017 by měl klesnout na šest procent. Ceny základního nájemného zůstanou v průměru na úrovni čtyři eura (zhruba 108 korun) za metr čtvereční na měsíc. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti 108 Agency mezi developerskými firmami CTP, Goodman, P3, Prologis a Segro.

„Výjimkou v cenách nájmů mohou být hlavní lokality, zejména Praha a Plzeň, kde by výše nájmů mohla vzhledem ke klesající míře neobsazenosti prostor mírně vzrůst. Ochota developerů poskytovat pobídky, které mohou významně snížit cenu nájmu, bude díky stále silné poptávce slábnout,“ uvedl jednatel společnosti 108 Agency Jakub Holec.

Tradičně největší zájem o průmyslové nemovitosti je v zavedených lokalitách jako Praha, Brno nebo Plzeň. Ovšem kvůli stále omezenější dostupnosti pozemků pro novou výstavbu by se měl podle průzkumu zájem přesouvat do jiných lokalit.

Levná pracovní síla

„Jedná se především o oblasti severních a západních Čech, které mají zavedenou infrastrukturu a nabízejí výborné dopravní napojení na německé dálniční sítě. Také proto jsou oblíbené například u distribučních firem zapojených do německého obchodu. Další výhodou těchto oblastí je dostatek poměrně levné pracovní síly,“ dodal Holec. Do popředí zájmu se podle něj dostávají i dříve nepříliš populární lokality severně a severovýchodně od Prahy.

Největší zájem o průmyslové prostory bude mít letos podle developerů odvětví e-commerce. „Skeptičtější obchodní očekávání naopak panují v německém automobilovém průmyslu, a to v návaznosti na slábnoucí konjunkturu v Číně a krizi Volkswagenu. To by mohlo mít vliv na tento dosud silný segment v České republice. Nicméně žádný zásadní propad zde neočekáváme, spíše určitou míru stagnace a stabilizace odvětví,“ doplnil Holec.