PSJ je v insolvenčním řízení. Pohledávka neexistuje, hájí se firma

PSJ Holding - stavba

PSJ Holding - stavba Zdroj: Siebert Martin/Euro

Stavební společnost PSJ je v insolvenčním řízení. O jeho zahájení ve čtvrtek rozhodl Krajský soud v Brně na návrh člověka z Ukrajiny, který tvrdí, že mu PSJ od března dluží 200 tisíc korun a že má i další věřitele. Vyplývá to z údajů zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Ve vyjádření společnost PSJ uvedla, že taková pohledávka neexistuje. Jedna z největších českých stavebních skupin se s finančními potížemi potýká dlouhodobě.

„Společnost PSJ údajnou pohledávku ve výši 200 tisíc korun neeviduje, není s údajným věřitelem z Ukrajiny v žádném vztahu a situaci vyhodnocuje,“ uvedl mediální zástupce PSJ Roman Pařík.

Insolvenční návrh na PSJpodal Sergej Malhockyj z ukrajinského Lvova. Uvedl, že společnosti zaplatil zálohu za materiál na stavbu, ale zboží nedostal, ani mu nebyla vrácena záloha. V insolvenčním návrhu uvádí i několik údajných dalších věřitelů PSJ s pohledávkami od desítek tisíc po 480 000 korun. Případné věřitele PSJ soud čtvrtečním usnesením vyzval, aby podali přihlášku pohledávky.

Firma PSJ vznikla v roce 1990 a se svým holdingovým uskupením firem se postupně zařadila k největším stavebním skupinám ve střední Evropě. V posledních měsících se ale potýká s rozsáhlými finančími potížemi. Vedení holdingu o 47 firmách usiluje o rozsáhlou restrukturalizaci. Zakladatel PSJ František Vaculík nedávno pro E15 uvedl, že firma na svou záchranu potřebuje hotovost ve výší nejméně půl miliardy korun.

Ve středu firma informovala o tom, že prodává svou firmu Alpine Bau CZ, zaměřenou na stavby v dopravní infrastruktuře, společnosti PORR. Jde o obchod přibližně za 12 milionů eur (v přepočtu asi za 308 milionů korun). Transakce ale ještě podléhá schválení regulátora.