Potřebujeme půl miliardy, na prodej může být téměř vše, říká zakladatel potápějícího se holdingu PSJ

František Vaculík, PSJ

František Vaculík, PSJ Zdroj: Profimedia

Návrhy projektu V tower od firmy PSJ invest.
Tuzemská stavební skupina PSJ dokončila v ruské Kazani výstavbu výškové budovy.
Soubor budov Kvarter, které v Soči postavila společnost PSJ
Realizace firmy PSJ v Soči
PSJ dokončila demontáž haly v Liverpoolu
7
Fotogalerie

Finanční trable potápějí jednu z největších stavebních skupin v Česku a střední Evropě. Holding, kam spadá až 47 firem, buď projde tvrdou restrukturalizací, anebo se může stát, že záchranu nezvládne. „Potřeba je suma kolem 500 milionů korun. Majetek tu je, jen ho musíme zlikvidnit,“ tvrdí František Vaculík, zakladatel holdingu PSJ.

Prozatím nemáte veřejné konsolidované výsledky holdingu, nicméně představu současné situace skupiny máte. Která z firem je na tom nejhůř?

Co je to nejhůř? Loni skončila v insolvenci firma D.I.S., kam ji poslal její dřívější majitel, ředitel a jednatel. Bylo to rok po tom, co zinkasoval poslední peníze za odprodej firmy. Udělal to bez konzultace s námi, jako majiteli, a vlastně proti naší vůli. Soud pak insolvenci během čtyř pracovních dnů potvrdil. My jsme přitom byli připraveni problémy, které vznikly kvůli ztrátové zakázce, řešit navýšením základního jmění.

Z čeho jste to v D.I.S. chtěli navyšovat?

PSJ holding byl připraven navýšit základní jmění.

Ano, ale z jakých peněz?

Z našich, z peněz akcionářů. Kolik jich v holdingu ještě je, ze kterých můžete zvyšovat základní jmění? V té době byly prostředky na tuto operaci připraveny.

Dobře. Pojďme dál. Firma SCF Servis je stejný případ – tedy insolvence jako D.I.S.?

Firma SCF Servis poskytuje facility management, ale i jiné služby. Nezvládla ale montáž sádrokartonů na velkém projektu V Tower, má velké závazky. Rozhodlo se o podání insolvenčního návrhu a po dohodě s věřiteli byl podán návrh na povolení reorganizace.

Když se díváme na strukturu PSJ holdingu, můžeme jít postupně, která z firem skončí v plusu a která v minusu?

Celkové výsledky za rok 2017 jsou dobré, PSJ Russia vytváří za ten rok ztrátu. Za první pololetí letošního roku ale budou z hlediska výsledků v minusu PSJ, a. s., Alpine Bau, slovenský Hydrotranzit. Když se budeme bavit o provozních penězích, tak nedostatek hotovosti bude mít Alpine, PSJ, a. s., SCF Servis. Celkově i provozně v plusu bude Ekoklima a PSJ Concrete.

Řeknete mi, kolik peněz je potřeba, aby se firma vzpamatovala?

Máme to spočítané.

Dobře. Kolik to ale je?

Na každou firmu jsme spolu s poradci z PWC udělali posudek, hledáme, jak situaci optimálně vyřešit.

Ano, ale jak vysoká je souhrnná suma, kterou potřebujete na provozní financování, na splacení úvěrů a podobně?

Do PSJ, a. s., se bavíme řádově o 300 milionech korun. Do celé skupiny o zhruba 500 milionech korun.

Jak jste se do těchto problémů dostali?

Příčinou ztráty je primárně situace na zakázkách v Rusku. Pak ztrátová zakázka V Tower, odpis dlouhodobě těžko dobytných pohledávek a následný nedostatek hotovosti. To nám ztěžuje situaci při samotné realizaci dalších projektů.

Co se stalo v Rusku?

Působíme tam od roku 1994 a úspěšně. Situace se ale v posledních třech letech změnila, na což jsme nezareagovali včas a dobře. Byli jsme neúspěšní hlavně na dvou velkých projektech: jeden byla výstavba velkého obchodního centra v Nižním Novgorodu s prodejní plochou 165 tisíc metrů. Tam jsme proti plánu ztratili téměř 500 milionů rublů.

A druhý problémový projekt?

Ve stejnou dobu jsme dokončili závod pro firmu Kronospan, výrobce OSB desek, v Ufě. Předtím jsme stejný projekt realizovali v Kalevale bez problémů. V Ufě jsme projekt úspěšně dokončili, vypadalo to, že i s plánovaným ziskem a s majitelem jsme začali připravovat další etapu. Když se dílo uvádělo do provozu, vznikla porucha na sprinklerové a požární vodě.

Museli jsme provést opravu, což znamenalo velké provozní náklady a trvalo téměř tři čtvrtě roku, než se to za provozu závodu povedlo opravit. Investor nám k tomu dal ještě penále a my jsme na této zakázce ztratili víc než 13 milionů eur.

Sám říkáte, že to bylo před třemi lety, kdy vám ztráty začaly vznikat. Proč nepřišlo řešení dřív? Museli jste vědět, že s takovými ztrátami z Ruska se můžete dostat do problémů v celém holdingu, ne?

My jsme to řešili. Vznikly ztráty, ale holding měl pořád dostatek rezerv na jejich pokrytí. Banka nám ale zesplatnila provozní úvěr ve výši 250 milionů korun, což mělo za následek další úbytek likvidity. Kromě toho nám nebyly zaplaceny dodavatelské úvěry na projektech City Gate a AZ Tower, které jsme poskytli dříve.

Uvedl jste, že potřebujete půl miliardy, ale banky vás už předtím zesplatnily, další peníze vám, předpokládám, nepůjčí. Teď tedy musíte mít externí financování.

Ano, udělali jsme dohodu s finanční skupinou Natland Group, s níž se snažíme vše řešit.

Řešit znamená i některé věci prodat? Ano, k tomu ale potřebujeme získat čas. Co všechno bude na prodej?

Na prodej může být téměř vše. Naše původní strategie sice byla založena na dalším rozvoji ve stavebnictví a developmentu, ale okolnosti nás nutí přijmout změnu a realizovat některé z prodejů.

Spolupracujeme i s poradenskou firmou BDO a na základě předběžné nabídky nyní jeden zájemce prochází procesem due dilligence ve firmě Alpine Bau. Když dojde k dohodě, kterou akcionáři budou akceptovat, ubude významné aktivum a budeme mít hotovost.

Je na tom některý podnik kromě D.I.S. a SCF Servis tak zle, že je těsně před vyhlášením insolvence a nezachrání ho ani externí financování a partner?

Bankrot hrozí všem podnikům v tržním prostředí. Pro nás je teď důležité stabilizovat cash pozici v našich jednotlivých firmách, zlepšit finanční řízení, provést prodej nepotřebného majetku a dostat pod kontrolu všechny rozhodující procesy ve firmách. SCF Servis projde reorganizací. Složitá situace je v PSJ, a. s., jak situace v Rusku, tak zakázka na V Tower mají na ni obrovský dopad.

Máte partnera, který zajistí externí financování – Natland Group. Kolik vás to bude stát?

Řeší se to na úrovni majoritního akcionáře – tedy PSJ Holding B. V. a přes PSJ Investors N. V. Jde to tedy na riziko akcionářů, což jsou tři fyzické osoby.

Chápu, ale čím to zaručíte?

Částí akcií PSJ Investors. Mají stále svou hodnotu. Součástí PSJ Investors jsou také aktivity mimo PSJ holding. My jsme Natland zvolili proto, že to není jen o penězích, ale i o dalších nutných krocích. Skupina potřebuje více právně ekonomický přístup, než jaký volíme my.

Vracíme se k tomu, co vás to bude stát.

Peníze mají svou cenu a součástí dohody je diskuze o možné opci na minoritní část v PSJ Investors. Je to něco jako prémie pro Natland, ale jde o opci, za kterou se platí, tedy nákup akcií za daných podmínek, které se v tuto chvíli zdají být výhodné pro obě strany.

Kolik by tam pak tedy Natland mohl získat?

Třicet procent.

Tvrdíte, že akcie PSJ Investors mají hodnotu, že jsou v holdingu firmy, jež mají stále svou cenu. Co je nejhodnotnější?

Myslíte, za co se dá utržit nejvíce peněz? Nyní je to určitě za společnosti Alpine Bau, PSJ Hydrotranzit, Ekoklimu, Domo Development a Mendel Plaza. Může být, že jednu až tři firmy prodáme.

Sehnali jste financování, máte úvěrovou linku zhruba 400 milionů korun. Už jste něco načerpali?

Více než třetinu.

Jak dlouho očekáváte, že restrukturalizace bude trvat?

Představa je zvládnout to do jednoho roku.

Ve struktuře PSJ mají 25procentní podíl Rusové. Jak se oni dívají na celou současnou situaci?

Musela byste se zeptat jich. Ale samozřejmě, že když vlastníte akcie a vidíte, že jejich hodnota klesá, radost vám to určitě nedělá. Naši spoluakcionáři jsou skvělí finanční investoři, sice z jiného byznysu, ale myslím, že mohou v konsolidaci skupiny pomoci. Naše vzájemná komunikace je nyní intenzivnější, abychom dokázali včas vysvětlit připravené kroky a najít společná řešení. Jsem rád, že i oni přicházejí s návrhy a do některých záměrů jsou připraveni se zapojit.

O kolik klesla hodnota jejich čtvrtinového podílu?

To nebudu komentovat.

Když se ještě vrátíme o krok zpátky: kolik je tedy celkem za holdingem nesplacených závazků?

Aby věci fungovaly, jak potřebujeme, je nutná suma asi 500 milionů korun, jak jsem už řekl. Ale opakuji, že majetek v holdingu je, jen ho musíme zlikvidnit.

A kdo je největší dlužník?

Jsou to firmy jako Nagama, Elektronika plus, Kronospan, X loft. Historicky nám mnoho firem zůstalo dlužno, když třeba na konci zakázky nedoplatily klidně deset procent. Ale to už je pryč.

František Vaculík (60)

Slovenský rodák absolvoval obor Pozemní stavitelství na VUT a postgraduální studium Ekonomiky a řízení firmy. Začínal v podniku Průmyslové stavby Brno jako mistr na stavbách a vystřídal místa stavbyvedoucího či vedoucího střediska a stavebního dozoru. Pracoval na výstavbě JE Dukovany, rafinerie v syrském Homsu či průmyslovém závodu Tambox u Göteborgu. V roce 1990 spoluzaložil v Jihlavě firmu PSJ, z pozice výrobního ředitele se v roce 1994 posunul do role generálního ředitele. Nyní je zároveň předsedou představenstva PSJ a. s. a jedním ze tří akcionářů PSJ Investors.